Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

De Backer maakt zich sterk: ‘België is voorbereid op tweede golf’

Minister Philippe De Backer (Open Vld).Beeld © Stefaan Temmerman

Ons land is op vlak van testen, medicijnen en materiaal klaar voor een eventuele tweede golf. Dat zegt minister Philippe De Backer (Open Vld), die de federale taskforce rond het coronavirus leidt. Ook op vlak van logistiek zijn lessen geleerd. ‘Zo erg als de eerste keer zal het niet meer worden.’

Dat ons land tijdens de eerste golf op een boel praktische problemen stootte, is een understatement. Er bleek een tekort aan zowat alles: testen, beschermingsmateriaal, medicijnen. In het begin van de crisis kwamen ook karrenvrachten vol ‘slechte’ mondmaskers aan in ons land, inderhaast aangekocht bij de eerste de beste leverancier. Ons land leek half maart compleet de pedalen kwijt.

De regering greep in en stelde op 23 maart Philippe De Backer aan om een taskforce te leiden die alle tekorten en praktische problemen moest oplossen. “We kregen het ene na het andere probleem op de boterham”, vertelt De Backer tijdens een persbriefing over de werking van zijn taskforce. “Hoe vind je medicijnen en materialen van goeie kwaliteit en hoe krijg je die in ons land met grenzen die dicht zijn en vliegtuigen die aan de grond blijven? En dat op een moment dat de hele wereld op zoek is naar hetzelfde.”

Hij kent naar eigen zeggen verhalen van hoe de Amerikanen, op het tarmac in Azië, erin slaagden om materialen bestemd voor Europa over te kopen. En over hoe goederen bestemd voor ons land in beslag genomen werden door de landen waardoor het transport moest passeren.

De Backer maakt zich sterk dat zijn taskforce stap voor stap in de job is geslaagd. De ziekenhuizen hebben de hele crisis tegen tekorten aangeschurkt, maar zware problemen zijn er niet geweest. De rusthuizen zijn, zoals bekend, een ander verhaal. Die zijn geen federale maar regionale bevoegdheid, al heeft de taskforce ook daar bijgesprongen toen die zag dat er tekorten waren.

De Backer is erg lovend over de inzet van Defensie die volgens hem zeven op zeven en heel professioneel heeft gewerkt. De Backer: “We hebben ook samengewerkt met de kleine Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium. Hun vliegtuigen stonden toch aan de grond en werden ingezet om op de passagiersstoelen dozen vol materiaal te vervoeren.”

Scenario’s

De taskforce is er ook in geslaagd om in de loop van de eerste golf een strategische stock aan te leggen die ruim in staat moet zijn om een eventuele tweede golf te baas te kunnen. In een eerste fase, wellicht tegen midden juli, wordt de eerstelijnszorg, zoals onder andere huisartsen, specialisten, tandartsen en thuisverpleegkundigen, bedeeld. Zij krijgen chirurgische mondmaskers, handschoenen, schorten en gezichtsbescherming.

Mocht er opnieuw een grotere nood zijn, dan kunnen zorgverleners ook aankloppen bij de federale stock. Tegen eigen augustus moet die bestaan uit een kleine 200 miljoen chirurgische maskers, ruim 33 miljoen FFP2-maskers, bijna 20 miljoen schorten, een klein half miljoen gezichtsmaskers en bijna 2 miljoen handschoenen. Ook de regio’s zijn volop voorraden aan het aanleggen.

Ons land is er klaar voor, benadrukt De Backer. Er liggen bovendien scenario’s klaar om problemen zoals in het begin van de eerste golf met foute aankopen en moeilijk transport te vermijden, waardoor ook nieuwe aankopen een pak vlotter zou moeten verlopen. “Zo erg als de eerste keer zal het niet meer worden.”

Donderdag gaf De Backer, op vraag van journalisten, ook documenten vrij waaruit bleek hoe de taskforce te werk ging. Daarin zitten evenwel geen contracten van aangekochte goederen of namen van leveranciers, waardoor niet kan gecontroleerd worden hoe diep ons land in de buidel heeft moeten tasten. Maar namen bekendmaken, zou niet verstandig zijn, meent De Backer. “We hebben altijd heel transparant gecommuniceerd over de ‘slechte’ leveranciers. Maar namen van betrouwbare leveranciers bekendmaken, zou de internationale markt kunnen ontwrichten en onze onderhandelingspositie schaden. De informatie zou gebruikt kunnen worden door andere spelers om onze leveranciers te benaderen. En dat zou niet slim zijn.”