Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Georges-Louis Bouchez (MR): ‘Gaat CD&V de tafel verlaten? Waar gaat ze dan naartoe?’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld Tim Dirven

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt niet dat zijn partij zich in de abortuskwestie deloyaal heeft opgesteld ten aanzien van regeringspartner CD&V. ‘Elke partij moet voor zijn waarden opkomen’, zegt Bouchez. 

en

Op de agenda van de Kamer stond vanmiddag een wetsvoorstel om de abortuswet te versoepelen. Een brede meerderheid staat achter het voorstel, maar CD&V, N-VA en Vlaams Belang niet. CD&V wilde het punt van de agenda, zodat er tijdens de federale formatiegesprekken over onderhandeld kan worden. CD&V-voorzitter Joachim Coens verwijt zijn liberale collega’s een gebrek aan respect voor het CD&V-standpunt. 

Bouchez is het daar niet mee eens. Hij wijst erop dat er al een jaar over het voorstel wordt gesproken en dat er al twee keer een advies is gevraagd aan de Raad van State. Een derde advies, dat nu uiteindelijk toch gevraagd is, is van het goede te veel, meent de MR-voorzitter.

Bouchez: “Gaat CD&V de onderhandelingstafel verlaten? Waar gaat ze dan naartoe? Gaat de CD&V echt de regering verlaten en zijn minsters uit de huidige regering halen? Er is wat politiek schouwspel, maar op een gegeven moment moet je toch rationeel zijn.”

Regeringsvorming

CD&V-voorzitter Coens overweegt zijn formatieopdracht, die hij met Open Vld en MR op zich nam, te laten varen, maar Bouchez vindt dat dus geen goed idee. Volgens hem toont deze kwestie net nog maar eens aan dat er snel een regering gevormd moet worden, zodat er over dit soort zaken duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden. De onderhandelingstafel verlaten zou overigens niet verhinderen dat de Kamer het voorstel in het najaar goedkeurt, zegt Bouchez nog.

“Dit dossier kan een zaak zijn voor een toekomstige regering, maar als je al anderhalf jaar geen volwaardige regering meer hebt, kan je niet verhinderen dat het parlement zijn werk doen. De enige oplossing is om zo snel mogelijk een regering te vormen”, zegt Bouchez.

Lees nu 

Het standpunt van journalist Stavros Kelepouris: ‘Georges-Louis Bouchez heeft een onwaarschijnlijk talent om brokken te maken’