140.000 mensen hebben slaapapneu: "Onderzoek kan perfect thuis en hoeft niet 's nachts in ziekenhuis"

Onderzoek naar slaapapneu - een slaapstoornis waarbij iemand tijdens het slapen enkele seconden geen lucht meer krijgt - moet niet altijd 's nachts in het ziekenhuis gebeuren, maar kan meestal thuis. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Zo'n onderzoek thuis heeft namelijk veel voordelen, zo klinkt het.

Slaapapneu is geen beperkt probleem. In ons land volgen zo'n 140.000 mensen er een behandeling voor. Alleen... vooraleer die behandeling kan worden terugbetaald, moet de patiënt één nacht in het ziekenhuis doorbrengen om daar de diagnose van slaapapneu te bevestigen. Hij slaapt dan 's nachts in het ziekenhuis, terwijl verschillende elektroden allerlei metingen doen. Een camera houdt ook uw slaapgedrag in de gaten. Vaak is er nog een tweede nacht in het ziekenhuis nodig, om de opgestarte behandeling aan te passen.

Wat is slaapapneu precies?

Bij slaapapneu wordt de slaap een hele korte periode - enkele seconden - onderbroken, door een gebrek aan lucht. De luchtwegen sluiten zich gedeeltelijk of volledig, waardoor er geen zuurstof naar de longen gaat. Na een paar seconden wordt de patiënt wakker, al is hij zich daar vaak niet van bewust. Het is meestal de partner die het opmerkt, aangezien het start met veel snurken, waarna de patiënt even naar adem moet happen.

Ondertussen is er volgens het Kenniscentrum behoorlijk wat vooruitgang geboekt en zijn er ook eenvoudige(re) en draagbare apparaten op de markt, waarmee de diagnose ook perfect thuis bij de patiënt kan worden gesteld. Dat heeft volgens het Kenniscentrum een aantal voordelen.

"Eerst en vooral slapen mensen veel beter thuis, in hun normale omgeving", zegt Chris De Laet van het Kenniscentrum. "Je krijgt dus een normaler slaappatroon en normalere resultaten van een normalere nacht. Dat is belangrijk, aangezien de behandeling ook thuis moet gebeuren. Daarnaast kan het ook geld uitsparen voor de ziekteverzekering, want een nacht in het ziekenhuis is duur."

Het blijft wel belangrijk dat de resultaten worden bekeken door een specialist, benadrukt het Kenniscentrum. 

Welke behandelingen tegen slaapapneu bestaan er?

Er bestaan verschillende behandelingen tegen slaapapneu. Zo kan de levensstijl aangepast worden of kan er een operatie plaatsvinden. De meestgebruikte technieken zijn echter:

  • CPAP: een masker met een pomp dat de patiënt 's nachts draagt zodat hij gewoon kan ademen. De pomp blaast lucht naar binnen en zorgt ervoor dat de mond- en keelholte openblijven. 
  • OroDental Appliance (ODA): een op maat gemaakte beugel die tijdens het slapen de onderkaak naar voor trekt. Op die manier wordt mond- en keelholte opengehouden. 

Daarnaast merkt het Kenniscentrum dat in andere landen er vaak telebewaking wordt gebruikt om de behandeling op te volgen. De slaapgegevens van de patiënt thuis worden versleuteld en doorgestuurd naar een dokter. Zo kunnen eventuele problemen snel aan het licht komen.

Meest gelezen