Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

België wil strategische stock mondmaskers voor hele Europese Unie beheren

België wil strategische stock mondmaskers voor hele Europese Unie beheren
Beeld BELGA

Had ons land begin dit jaar niet één mondmasker in voorraad, dan zitten we nu op een berg van 80 miljoen stuks en eind deze zomer zouden er dat zelfs 200 miljoen zijn. Nog frappanter: ons land stelt zich kandidaat om de voorraadkast van mondmaskers voor de hele EU te beheren.

Begin juni heeft België zich kandidaat gesteld om de strategische stock van mondmaskers voor de Europese Unie te beheren. Dat blijkt uit officiële verslagen die ‘Minister van Mondmaskers’ Philippe De Backer (Open Vld) openbaar heeft gemaakt. Op 9 juni stuurde ons land zijn kandidatuur in; dat gebeurde op vraag van de EU zelf. 

België heeft zijn centrale ligging als belangrijke troef, maar kan ook wijzen op het feit dat het tijdens de crisis geen transporten met beschermend materiaal van andere landen heeft geblokkeerd. 

Omdat er nog andere lidstaten geïnteresseerd zijn, zal ons land zijn kandidatuur midden juli moeten verdedigen. Pas in augustus wordt de knoop doorgehakt over wie de stock mag beheren. Als België uitverkoren wordt als ‘Europese voorraadkast’ dan is dat een frappante metamorfose. Want bij het begin van de coronacrisis bleek nog dat we onze eigen strategische stock van mondmaskers vernietigd en nooit vervangen hebben.

 De verslagen van de taskforce onthullen dat onze overheid in maart daardoor in allerijl mondmaskers bestelde op ‘goed geluk’ bij leveranciers die amper gecontroleerd werden. Miljoenen maskers bleken achteraf onbruikbaar. Pas midden april vond men betrouwbare leveranciers. Sindsdien vulde men de stock aan tot 80 miljoen stuks. Eind deze zomer zouden er dat zelfs 200 miljoen moeten zijn.