Direct naar artikelinhoud
Arbeidsmarkt

Vlaamse werkloosheid pak hoger dan een jaar geleden

Vlaamse werkloosheid pak hoger dan een jaar geleden
Beeld Belga

In juni is het aantal werkzoekenden in Vlaanderen licht gedaald tegenover de voorgaande maand. Maar in vergelijking met een jaar geleden is er wel een forse toename. De coronacrisis toont duidelijk haar impact, klinkt het. 

Het gaat in Vlaanderen om 195.680 werkzoekenden of ongeveer 2.600 minder dan de ruim 198.000 in mei. Ook tussen april en mei was er een lichte daling van de maandcijfers. Maar in juni 2019 ging het maar om 175.068 werkzoekenden, waardoor er op jaarbasis een stijging van 11,8 procent is.

De werkloosheidsgraad klokt af op 6,34 procent, tegenover 6,43 procent in mei, maar het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken, klinkt het.

De stijging tegenover vorig jaar is het grootst bij de 25- tot 40-jarigen: plus 16,1 procent. Bij de middengeschoolden (diploma secundair) is dat plus 15,8 procent, bij de hooggeschoolden plus 15,5 procent.

De coronacrisis toont duidelijk haar impact op de arbeidsmarkt, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Er zijn voorzichtig positieve signalen. De economie is intussen weer zo goed als volledig op gang gekomen. Dat zal ook zijn effect hebben op de arbeidsmarkt. Maar het blijft van belang om de komende periode alle parameters nauwkeurig op te volgen en heel gericht werkzoekenden te begeleiden, op te leiden en toe te leiden naar duurzaam werk.”

In Wallonië stond de teller eind vorige maand op 207.159 werkloze werkzoekenden. Het gaat om een stijging met 7,8 procent in een jaar tijd. Vooral bij de jongeren (-25-jarigen) is de werkloosheid fel gestegen: plus 16,8 procent.

Tegenover mei is er maar een lichte stijging van 0,2 procent van de Waalse werkloosheid. En dat is volgens Forem, de Waalse evenknie van de VDAB, een goed teken, gezien de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt.

In Brussel is er tot nu toe sprake van een beperkte impact. Eind juni waren er 85.401 werkzoekenden, of een daling op 12 maanden met 204 (-0,2%). Dat geeft een werkloosheidsgraad van 15,2 procent. Bij de jongerenwerkloosheid (-25-jarigen) is er wel een stijging in de hoofdstad: +13,5 procent tot 8.133.