Direct naar artikelinhoud
Kust

Vlaamse kust krijgt internationaal duurzaamheids- en kwaliteitslabel

Met het internationale Blue Flag-label wordt de Belgische kust beloond voor haar toegankelijkheid, dienstverlening en duurzaam management.Beeld Photo News

Het internationaal duurzaamheids- en kwaliteitslabel Blue Flag is uitgereikt aan de Vlaamse kust. In aanwezigheid van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hesen de verschillende kustburgemeesters symbolisch blauwe vlaggen in Bredene voor de stranden van hun stad of gemeente.

Het Blue Flag-label is een kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens dat wordt toegekend op basis van onder meer duurzaamheid, waterkwaliteit en veiligheid. “Onze kustburgemeesters hebben samen met Aquafin gezorgd voor een betere kwaliteit van het water om in te zwemmen. De toekenning van het label bevestigt ook dat het hier veilig is en dat de stranden proper zijn”, vertelt Demir.

Ook wordt de kust beloond voor haar toegankelijkheid, dienstverlening en duurzaam management. Tot voor kort was België de uitzondering in Europa zonder Blue Flag kuststranden. Vanaf 2020 zijn er naast de 12 zwemvijvers en 7 jachthavens ook 27 zones aan onze kust gecertificeerd. 

Bovendien wil Zuhal Demir vanuit Vlaanderen de Kustreddingsdienst structureel steunen. Dat vertelde ze tijdens haar bezoek aan de reddingsdienst in Blankenberge. De minister zorgde al voor een eenmalige steun van 250.000 euro, maar wil nu werk maken van een structureel en dus jaarlijks budget.

Minister Demir mocht van dichtbij een reddingsoefening bijwonen. De redders waren tijdens de oefening uitgerust met gepaste beschermingskledij in het kader van het coronavirus. Zo droegen het medisch team een schort, mondmasker en handschoenen. Ook de beademingsballon, waar de laatste weken veel om te doen was, werd gebruikt.

“Ik stond versteld van hoe goed alles hier is georganiseerd. Het is heel duidelijk dat de 250.000 euro goed zijn besteed en dat de reddingsoperaties zeer veilig verlopen”, vertelt Demir. Net daarom wil de minister werk maken van een structurele steun voor de Kustreddingsdienst. “Het is belangrijk dat we de kustredders ook de komende jaren steunen. Zowel de redders als de toeristen verdienen dat.”