Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

De besmettingsgraad in België blijft stijgen, maar experts zijn niet bezorgd

Afstand houden en mondmaskers zijn prima maatregelen om het virus geen kans te geven.Beeld Wannes Nimmegeers

De R-waarde, het getal dat aangeeft hoeveel mensen één besmet persoon aansteekt, is volgens viroloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) verder gestegen naar 0,93. ‘Het is haast zeker dat dit getal volgende week boven de 1 uitkomt’, zegt Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano. ‘Maar zolang de andere cijfers laag blijven, is er geen reden tot paniek.’

In het begin van de epidemie lag het zogenaamde reproductiecijfer nog op 3, wat betekent dat één besmet persoon gemiddeld drie anderen besmet en de epidemie steeds groter wordt. Maar toen kwam er een lockdown en die miste zijn effect niet. Het reproductiecijfer ging geleidelijk naar beneden. Zodra de waarde onder één gaat, betekent dit dat de epidemie aan het krimpen is. In mei zakte het cijfer naar het laagste punt, 0,53. Sindsdien schommelt het wat op en neer, maar wel constant onder 1. De 0,93 die vandaag wordt genoteerd is wel het hoogste sinds heel lang, maar zolang het cijfer onder 1 blijft, is er weinig aan de hand en krimpt de epidemie verder in.

De R-waarde wordt voornamelijk berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames en die zijn bij ons heel erg laag. Stel dat het aantal opnames de komende dagen met twee of drie stijgt, is dat nog altijd laag, maar het betekent wel dat je R-waarde boven de één zal uitkomen.

Ziekenhuisopnames

Volgens viroloog Steven Van Gucht zal de R-waarde volgende week groter zijn dan 1. “Of uiterlijk de week daarna, maar dat is geen reden tot paniek. De R-waarde wordt voornamelijk berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames en die zijn bij ons heel erg laag. Nu zitten we aan een vijftiental opnames per dag. Stel dat het aantal opnames de komende dagen evolueert naar 17 of 18, dan is dat nog altijd heel laag, maar het betekent wel dat je R-waarde boven de één zal uitkomen. Maar op zich is er met deze lage cijfers niet veel aan de hand. Die R-waarde kun je alleen maar interpreteren samen met al die andere cijfers.”

“Wat heel slecht zou zijn, is wanneer de R-waarde aanhoudend boven de 1 blijft, dan weet je dat je écht in stijgende lijn gaat, want dan gaan ook de ziekenhuisopnames crescendo. Dan zit je natuurlijk wel met een probleem en is het tijd voor actie. Niet per se voor een nieuwe lockdown, want we willen er zo vroeg mogelijk bij zijn. We moeten ervoor zorgen dat zoiets niet opnieuw nodig is, al kunnen we dat nu niet garanderen.”

Onder alarmdrempel

Ons land blijft dus vooralsnog onder de alarmdrempel. Nederland ging de voorbije weken al twee keer boven de 1-grens en in Duitsland zaten ze vorige week op 2,02, al zaten ze daar na enkele nieuwe uitbraken midden vorige maand zelfs op 2,76. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen omdat in elf Europese landen sprake is van een significante stijging van de R-waarde. Overigens hebben de manifestaties van Black Lives Matters (7 juni) en het feest op het Flageyplein (20 juni) in Brussel vooralsnog niet geleid tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames.