Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

‘Drie koningen’ verzoenen zich en gaan verder met regeringsvorming

‘Drie koningen’ verzoenen zich en gaan verder met regeringsvorming
Beeld Photo News

CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft aan als zogenaamde ‘koning’ in de onderhandelingen om een nieuwe federale regering te vormen. Vanmorgen klonk het nog dat hij de formatiegesprekken wilde pauzeren. Eerst moest het vertrouwen tussen CD&V en MR opnieuw hersteld worden.

Na een dag hoogspanning in de Wetstraat over de uitbreiding van de abortuswet overlegde de CD&V-top gisterenavond nog over hoe het nu verder moet met de regeringsvorming. Dat er wonden zijn geslagen tussen Coens en MR-voorzitter Bouchez door de demarche van die laatste, is in elk geval duidelijk. Volgens Coens moest dan ook allereerst “het vertrouwen hersteld worden” en moet de focus vooral op het sociaal-economische herstelbeleid komen te liggen, zo zei hij vanmorgen op Radio 1. “Dat mag niet doorkruist worden door zaken die voor de ene of de andere moeilijk zijn. Als dat niet kan op die manier, dan is het vertrouwen geschonden. Dat moet hersteld worden door de focus te leggen waar hij moet liggen. Dit dossier is voor ons een brug te ver.”

Volgens Coens ging hij vandaag nog een gesprek met Bouchez vragen om de kwestie uit te praten. Zolang dat niet gebeurd was, kon de formatie volgens hem niet verder. “Eerst moeten we onder elkaar spreken over waar onze prioriteiten liggen en moet er vertrouwen zijn dat we met elkaars gevoeligheden rekening houden”, aldus Coens. Rond 13 uur vernam VTM Nieuws dan dat het gesprek tussen Coens en Bouchez, in aanwezigheid van Open Vld-voorzitter en ‘derde koning’ Egbert Lachaert had plaatsgevonden. Conclusie van het gesprek was dat de drie aanblijven en verder blijven proberen een regering te vormen.

Normaal gezien zou er vandaag of morgen een eerste gesprek plaatsvinden tussen de zes partijen die momenteel onderzoeken of ze samen een regering op de been kunnen brengen. Het gaat dan behalve de regeringspartijen CD&V, MR en Open Vld ook om sp.a, N-VA en cdH. Wanneer de onderhandelingen tussen de drie ‘koningen’ Bouchez, Coens, Lachaert en de drie andere partijen nu zullen starten, is nog niet bekend. Bouchez had woensdagavond ook al een ‘date’ met sp.a-voorzitter Conner Rousseau om het tussen hen bij te leggen na de spanningen van begin deze week.