© Photo News

Competitie met 18 en mini-play-offs? Cercle hoopt dat uitspraak rond Waasland-Beveren voorstel niet keldert: vijf prangende vragen

Volgens de BMA degradeert Waasland-Beveren terecht, maar het BAS kan die degradatie straks toch nog ongedaan maken. Daarom diende Cercle Brugge een nieuw voorstel in voor een competitieformule in 1A: 18 clubs met mini-play-offs. Binnen de Pro League lijkt daar een draagvlak voor te zijn. Al twijfelen sommigen nu weer. Vijf pertinente vragen.

1. Welke format stelt Cercle voor?

Een competitie met 18 teams. Dus met Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot. Om de grote clubs – AA Gent, Anderlecht, RC Genk – te plezieren, worden er mini-play-offs georganiseerd, weliswaar zonder halvering van de punten. De eerste vier spelen om de titel en het extra Champions League-ticket. De nummers 5 tot 8 strijden om een Europa League-ticket. De laatste in de stand degradeert rechtstreeks naar 1B, de voorlaatste speelt een barragematch tegen de nummer 2 van 1B.

2. Wat met 1B?

Dat blijft gewoon bestaan, maar dan wel in een ‘normale’ formule. Dus geen periodes meer en geen promotiefinale. De kampioen promoveert meteen naar 1A. Om aan 8 clubs te raken in 1B kunnen Lierse Kempenzonen en eventueel Roeselare er nog bij. De Antwerpse ploeg heeft een proflicentie en de West-Vlamingen zouden hun papieren ook in orde kunnen krijgen. Dat plan is echter niet zo evident als het lijkt. Lierse Kempenzonen liet al veel spelers schieten omdat ze “toch niet in 1B mochten spelen” en Roeselare heeft na de malaise van de voorbije maanden maar 1 (!) speler meer onder contract. Kan 1B met zes of zeven teams?

3. Is er een draagvlak?

Het kan. Door alle juridische procedures groeide binnen de Pro League de vrees dat onze competitie niet zou kunnen starten op 7 augustus. De dertigste speeldag nog afwerken was eveneens waanzin. Daarom zouden veel ‘kleinere’ clubs van de K11 – onder meer STVV – akkoord gaan en ook in 1B reageren ze positief omdat er twee potentiële stijgers zijn. Dus wordt er nu gekeken naar de topclubs. Club Brugge prefereert nog steeds een formule zonder play-offs en met minder speeldagen, maar kan over de streep worden getrokken omdat er in de titelstrijd geen puntenhalvering meer is. Clubs als AA Gent, Anderlecht en Genk worden net gesust met die mini-play-offs, maar kunnen nog vallen over bepaalde voorwaarden (verdeling tv-geld, solidariteitsbijdrage...)

4. Hoe lang geldt dit format?

De volgende twee seizoenen. Ondertussen moet een onderzoek uitwijzen hoe het daarna verder moet. Op die manier koopt Cercle wel tijd en behoudt iedereen perspectieven op wat volgens hen de ideale formule is. Club Brugge kan blijven hopen dat de play-offs in 2023 definitief worden afgeschaft, de kleintjes hoeven niet opeens drie dalers te vrezen en clubs als AA Gent en Anderlecht kunnen hoop blijven koesteren op een inkrimping. Die discussies zijn voor later.

5. Wordt dit goedgekeurd?

De Algemene Vergadering van de Pro League komt dinsdag samen. Om dit format goed te keuren, is 80 procent van de stemmen nodig. Moeilijk, maar dit keer (nog) niet onmogelijk. Ook omdat de tijd stilaan begint te dringen. Als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) eerstdaags echter eveneens oordeelt dat de degradatie van Waasland-Beveren terecht is, zullen er opnieuw stemmen opgaan dat we beter met 16 teams in 1A kunnen blijven. Dan begint de discussie opnieuw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer