Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Kim Jong-Un looft ‘schitterend succes’ van Noord-Korea in strijd tegen coronavirus

Kim Jong-UnBeeld AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un looft de aanpak van zijn land in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hem boekte hij een ‘schitterend succes’, zo schrijft nieuwsagentschap KCNA. Er zijn volgens officiële cijfers nog geen besmettingen gemeld, al wordt dat internationaal in vraag gesteld.

Tijdens een politieke bijeenkomst, waar van social distancing of mondmaskers geen sprake was, prees Kim Jong-Un hoe hij de crisis heeft aangepakt. Vol lof sprak hij over hoe de“vooruitziende leiding” van zijn partij “het kwaadaardige virus heeft buitengehouden en een stabiele situatie heeft kunnen handhaven ondanks de wereldwijde gezondheidscrisis”. 

Het is tot nu onduidelijk hoe de situatie in Noord-Korea precies is. Volgens de officiële cijfers die het land deelt is er nog geen enkele coronabesmetting gemeld, maar critici betwijfelen dat. Het virus verspreidt zich in de buurlanden en door de schamele gezondheidszorg is de Noord-Koreaanse bevolking vatbaar voor het virus. De internationale federatie van het Rode Kruis, die werkzaam is in het grensgebied van Noord-Korea, spreekt in haar rapporten over “onbevestigde meldingen” in de regio.

Kim Jong-Un tijdens de politieke bijeenkomst. Fysieke afstand of mondmaskers lijken er niet nodig.Beeld via REUTERS

Land op slot

Om het virus buiten te houden sloot Noord-Korea de grenzen al volledig op 30 januari. Het aantal besmettingen wereldwijd lag toen op 9.000 en er waren toen ‘slechts’ 213 overledenen gemeld. Sinds dat moment zijn er zo goed als geen bezoekers van buitenaf het land binnengegaan. Ook scholen werden eind januari gesloten en tienduizend inwoners werden in isolatie geplaatst, inclusief honderden buitenlanders in de hoofdstad Pyongyang.

Intussen zijn enkele maatregelen versoepeld. Zo mogen scholen opnieuw open en op straat lijkt het normale leven hervat. Publieke bijeenkomsten zijn nog niet toegestaan en het dragen van een mondmasker is te allen tijde verplicht - al lapt Kim Jong-Un die regel dus zelf aan zijn laars. Tijdens de bijeenkomt waarschuwde de Noord-Koreaanse leider wel dat de strijd nog niet gestreden was en dat “een overhaaste opschorting van anti-epidemische maatregelen zou leiden tot een onvoorstelbare en onherstelbare crisis.”