Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

WHO meldt recordstijging van aantal coronagevallen in afgelopen 24 uur

Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie.Beeld EPA

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt zaterdag een recordstijging op een dag van wereldwijde gevallen van het coronavirus, met in totaal 212.326 in de afgelopen 24 uur.

en

De grootste stijgingen zijn te zien in de Verenigde Staten, Brazilië en India, volgens een dagelijks rapport van de WHO. Het vorige record aan nieuwe besmettingsgevallen was op 28 juni met 189.077. Het aantal sterfgevallen bleef stabiel op ongeveer 5.000 per dag.

Het wereldwijde aantal gevallen van het coronavirus overschreed vrijdag de elf miljoen. Aan de ziekte zijn in zeven maanden tijd meer dan een half miljoen mensen gestorven.

Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk veel hoger dan de 11 miljoen die door overheden zijn gemeld. Dat komt omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Sommige landen hebben daarvoor ook niet de middelen.

Het virus dook oorspronkelijk op in de Chinese miljoenenstad Wuhan en verspreidde zich vervolgens over de wereld. Het aantal besmettingen en sterfgevallen schoot na de uitbraak in China omhoog in Europa en later ook in de Verenigde Staten.

Medicijn

De WHO zei ook dat het de proeven met het malariamedicijn hydroxychloroquine en de combinatie van het hiv-medicijn lopinavir/ritonavir stopzet bij in ziekenhuizen opgenomen patiënten met Covid-19. “Deze tussentijdse onderzoeksresultaten tonen aan dat hydroxychloroquine en lopinavir/ritonavir de sterfte van gehospitaliseerde Covid-19-patiënten niet of nauwelijks vermindert in vergelijking met de standaardzorg”, aldus de WHO in een verklaring.

Het VN-bureau zei dat de beslissing, genomen op aanbeveling van de internationale stuurgroep van de proef, geen invloed heeft op andere onderzoeken waarbij de medicijnen worden gebruikt voor niet-gehospitaliseerde patiënten of als preventie.

Tests met andere middelen gaan door, zoals het oorspronkelijk tegen de virusziekte ebola ontwikkelde remdesivir en het ontstekingsremmende medicijn dexamethason. In een andere studie had remdesivir het ernstige verloop van de ziekte verlicht en de ziektefase verkort. Het is zojuist goedgekeurd als het eerste medicijn tegen Covid-19 in de EU.