Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Experten niet te spreken over beslissing om dansen op trouwfeest weer toe te staan: ‘Ik begrijp dit niet’

Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEES.Beeld BELGA

Dansen op een (trouw)feest is weer toegestaan, onder bepaalde voorwaarden. De experten van de GEES zijn niet te spreken over de beslissing van het Crisiscentrum. ‘Als maatschappij zijn we hier niet klaar voor. Dit snap ik echt niet’, zegt voorzitter Erika Vlieghe aan VRT NWS.

Tot nu toe golden op huwelijks- en andere feesten dezelfde regels als in de horeca, behalve de regel dat iedereen aan zijn of haar tafel moet blijven zitten. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een buffet te organiseren, of om een praatje te gaan slaan bij vrienden en familieleden aan een andere tafel. 

Dansen bleef evenwel strikt verboden. Tot het Crisiscentrum daar gisteren anders over besliste: dansen op een trouwfeest mag weer, zolang je anderhalve meter afstand bewaart of danst met mensen uit je bubbel. Wie die beslissing precies heeft genomen en waarom, is nog niet helemaal duidelijk. Verschillende kabinetten wijzen naar elkaar, zo meldt VRT NWS.

‘Echt niet veilig’

De experten van de GEES zijn niet te spreken over de toelating. “Dit is nu echt niet veilig”, oordeelt voorzitter Erika Vlieghe in een gesprek met VRT NWS. “Dit zet de poort open naar trouwfeesten in oude stijl en dat is nu gevaarlijk. Ons advies was duidelijk om dit niet te doen. Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken.”

Tijdens het dansen ga je gaat dicht tegen elkaar staan, veel bewegen en sneller ademen: allemaal dingen die het besmettingsgevaar vergroten, waarschuwt professor Vlieghe. “Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen. Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet.”

Als één aanwezige persoon besmet is zonder het te weten, kan een dansfeest een ‘superspreading event’ zijn, vreest Vlieghe. “Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden. Wij zijn hier als maatschappij nog niet klaar voor. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dit vooral doen.”