Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

20-jarige wielrenner overleden na val in oefenkoers Wortegem-Petegem

20-jarige wielrenner overleden na val in oefenkoers Wortegem-Petegem
Beeld BELGA

Drama bij de herstart van het wielerseizoen. De bijna 21-jarige Niels de Vriendt werd kort na het begin van de oefenkoers in Wortegem het slachtoffer van een hartstilstand. Ondanks drie reanimatiepogingen liet de jonge belofte het leven.

De oefenwedstrijd in Wortegem werd al in de eerste ronde opgeschrikt door een valpartij. Daarbij belandde Niels de Vriendt in de sloot naast de weg. Of hij viel door de hartstilstand of het hartfalen na de val kwam, is niet duidelijk.

“Ik was er niet als eerste bij, maar ik was in de buurt”, vertelt ex-prof Paul Van Hyfte, bij VDM-Trawobo ploegleider van de Vriendt. “Nog voor een medisch urgentieteam ter plaatse was, werd Niels gereanimeerd en kwam hij weer bij bewustzijn. Maar dat verloor hij opnieuw. Bij een tweede reanimatiepoging kwam hij weer bij, maar de hulpverleners verloren hem opnieuw. De derde poging om zijn hart weer op gang te krijgen, lukte niet meer.”

De oefenkoers werd stilgelegd en niet meer hernomen. Uit respect voor hun overleden ploegmaat zullen de renners van VDM-Trawobo morgen niet aan de start komen van de profkoers in Rotselaar.

“Komende vrijdag is er een oefenkoers in Vlierzele: daar zullen we met zo veel mogelijk renners van de ploeg naartoe trekken”, verduidelijkt gewezen Lottorenner Wim Vanhuffel, eveneens ploegleider bij VDM-Trawobo. “Of we ook gaan koersen gaan we nog bespreken. Voor ons team is dit een bijzonder zware dreun.”

De hulpdiensten waren snel ter plaatse en startten een reanimatie.Beeld BELGA

‘Stille, vriendelijke jongen’

Niels De Vriendt was voor het derde jaar actief in het shirt van de ploeg uit Gijzenzele. Vorig jaar koerste hij niet veel. Vanhuffel herinnert zich nog heel goed het debuut van de jongen uit Lede. “In 2018 debuteerde hij in de profkermiskoers in Wanzele”, weet Vanhuffel. “Hij haalde het einde van deze wedstrijd. Voor een jongen van achttien jaar een hele prestatie. Vorig seizoen koerste hij minder. Geen probleem, maar dit jaar verwachtten we van hem iets meer. Toen tijdens de coronacrisis duidelijk werd dat er in juli oefenkoersen georganiseerd zouden worden, lasten we twee ploegtrainingen in. Niels was telkens van de partij.”

Tijdens die trainingen was er geen vuiltje aan de lucht. Dus schreef Niels de Vriendt zich in voor de wedstrijd in Wortegem. Het werd zijn laatste koers. “Niels was een stille jongen”, besluit Wim Vanhuffel. “Was er een meeting van de ploeg was hij steeds aanwezig. Hij was altijd vriendelijk, maar liet zich weinig horen. Ook in de WhatsAppgroep van onze ploeg was hij altijd heel stil. We verliezen een goeie jongen. Dit is niet de eerste hartstilstand in de koers, maar in je eigen ploeg wil je dat niet meemaken.”