Direct naar artikelinhoud
ToerismeTurkije

Bestek in een papieren zakje: Antalya maakt zich op voor toeristen

Eind juni, een strand in Antalya. Normaal moet je er 's ochtends heel vroeg bij zijn om een plekje te bemachtigen. Nu ligt het toerisme zo goed als stil.Beeld AFP

Het ene na het andere hotel in de Turkse badplaats Antalya wordt coronaproof gemaakt. Het moet aan maar liefst 132 criteria voldoen om het stempel van goedkeuring te krijgen. Maar de toeristen laten zich nog niet zien.

Jazz op een zwoele Turkse zomeravond. De vijf mannen van de Akra Jazz Band spelen in de grote salon van hotel Akra Barut, en dat doen ze behoorlijk goed. Soepel worden de standards afgevinkt. In zijn solo in ‘Caravan’ geeft gitarist Çaglayan Yildiz een knipoog naar collega Wes Montgomery.

Na de laatste bekkenslag gaan de handen van het publiek op elkaar: twee, welgeteld, die van de verslaggever. Twee Turkse geliefden op een sofa zijn vooral verdiept in elkaar, niet in de compositie van Duke Ellington.

Half juni heeft het huisorkest van Akra Barut zijn optredens hervat, voorlopig alleen op de vrijdag en zaterdag. Het loopt nog geen storm. De Turkse regering mag dan vol optimisme praten over het toerismeseizoen dat weer begonnen is aan de Turkse zuidkust na corona, soms heeft het iets weg van een toneelstukje.

AntalyaBeeld rv

Virusdodend UV-apparaat

Antalya is klaar en Turkije is ontstemd dat de EU nog altijd een negatief reisadvies geeft. Het door Ankara geïnitieerde programma voor Gezond Toerisme wordt hier nauwgezet nageleefd, zeker in Akra Barut. Mocht het coronavirus zich hier willen verspreiden, dan zou het aan dit hotel een harde dobber hebben.

Personeel en gasten dragen mondkapjes. Overal staan automaten met desinfecterende handgel. Overal bewegwijzering en stickers met ‘1,5 meter’ op de vloer. Er wordt gepoetst bij het leven. Het restaurant oogt coronaproof. Bestek komt in een papieren zakje, gasten mogen niets zelf pakken van het buffet. Zelfs het paspoort gaat bij inschrijving door een virusdodend UV-apparaat. 

Dit is hoe de Turkse regering het buitenlands toerisme zo snel mogelijk hoopt te hervatten: vakantiegangers moeten erop vertrouwen dat zij geen gevaar lopen. Hotels en restaurants die voldoen aan een lijst van 132 criteria, krijgen het certificaat Gezond Toerisme.

Zolang die toeristen er maar niet op eigen houtje op uit trekken. In die zin is het Gezond Toerisme-concept geknipt voor Antalya en andere badplaatsen aan de Turkse Middellandse Zeekust. De resorts zijn all-in: hotel aan zee met eigen strand, restaurants, zwembaden, vertier voor jong en oud en een mooie tuin voor een ommetje in het groen.

Hou anderhalve meter afstand. De hotels in Antalya zijn klaar voor de toeristen.Beeld AFP

16 miljoen

Vorig jaar kwamen 16 miljoen buitenlanders naar Antalya, een derde van het totaal aantal dat Turkije bezocht. In volgorde van opkomst: Russen, Duitsers, Britten, andere Europeanen en Aziaten. “Ons beste jaar ooit”, zegt Erkan Yagci, voorzitter van de lokale hotelbond.

In maart leek zich weer een recordjaar aan te dienen, tot corona kwam. Turkije zag zich beroofd van een belangrijke inkomstenbron en doet nu zijn best om het toerisme – op verantwoorde wijze – te herstellen.

In Akra Barut begint dat te lukken. Ruim een kwart van de kamers is volgens directeur Gökhan Polat bezet. Grotendeels door Turkse gasten en door in Istanbul wonende expats. “Eindelijk even eruit”, zegt Lisa Böhler, een van vier collega’s van een Duits bedrijf. “Het voelt hier veiliger dan in Istanbul. En veiliger dan in Duitsland. Ze nemen corona hier serieuzer.”

Hoogwaardiger toerisme

Toch is Akra Barut, midden in de stad, tussen de twee stranden van Antalya in, een geval apart. Het hotel staat voor een ander, hoogwaardiger toerisme, het soort dat Yagci van de hotelbond wil versterken in de regio: cultuur, archeologie, gastronomie, golfsport. “Méér dan het massatoerisme.”

Polat somt op wat hij jaarlijks organiseert: de fietsvierdaagse Tour of Antalya, het gastronomische Meze Festivali en het Akra Jazz Festival. Zijn hotel vervult ook een sociale functie voor de stad. De helft van de gasten is Turks, anders dan bij de resorts, die vol zitten met buitenlanders. “Normaal spelen wij en andere bands vijf keer per week in Club 251, hier in het hotel”, zegt gitarist Yildiz. “In het weekend is het dan afgeladen vol.”

Hou afstand, lees je voor je in het zwembad gaat.Beeld AFP

Paleizen

Hoe anders is het beeld in het ‘echte’ Antalya, van de all-in resorts aan zee. Negenhonderd zijn het er, waarvan ruim de helft vijfsterren. Tijdens een rondrit worden we bij resort na resort door de portier weggewuifd: ze zijn nog dicht. De stranden leeg. Een derde van de resorts wordt nu coronaproof gemaakt. Protserige paleizen zijn het, veelal met bladgoud en sprookjeskitsch. 

Ook een van de archeologische schatten in de omgeving van Antalya, het Romeinse amfitheater van Aspendos, is uitgestorven. “U bent de eerste buitenlander die ik hier zie sinds 1 juni”, zegt de kaartjesverkoper.

‘Vergane glorie’ 

Het enige hotel waar wat leven te bespeuren is, Akra Barut. De Nederlandse Erwin en Dyane Jager wonen eigenlijk in Bahrein. Door corona zaten ze twee maanden vast in Londen. Nu ze weer konden vliegen, besloten ze als tussenstop een paar dagen vakantie mee te pikken aan de Turkse kust. Erwin Jager (44) is internationaal handelaar in hotelvastgoed, hij kende Antalya en Akra Barut. 

Antalya noemt hij ‘vergane glorie’ en ‘afgegleden tot Benidorm 2.0’. Massaliteit gaat nu eenmaal ten koste van kwaliteit, zegt Jager, zeker in de grote resorts. “Dit is niet ons soort vakantie. Te passief. Normaal gaan we naar de Maldiven of de Seychellen.” Toch kocht het gezin een ticket, want Akra Barut is voortreffelijk en in ieder geval coronavrij.