Direct naar artikelinhoud
Spanje

Catalonië plaatst 200.000 mensen in lockdown: ‘Terugkerende Belgen gaan best in quarantaine’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

In de Spaanse autonome regio Catalonië wordt 200.000 mensen opnieuw in lockdown geplaatst om een nieuwe piek van de corona-epidemie in te dammen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) adviseert Belgen die terugkeren uit de regio om zich te laten testen.

en

Het gaat om een zone rond de stad Lerida, zo’n 150 km ten westen van Barcelona, waar de voorbije dagen het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus opnieuw fors de hoogte in ging.

De lockdown gaat vanmiddag in en houdt onder meer in dat de toegang tot de afgeschermde zone beperkt wordt. Samenscholingen van meer dan tien mensen zijn verboden en bezoeken aan rusthuizen zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

Ook Belgen die in de regio verbleven en nu terugkeren, zouden best twee weken in quarantaine gaan, zo zegt viroloog Marc Van Ranst op Radio 1. Ook raadt hij aan om zich in dat geval te laten testen op het coronavirus.

“Vorige week zijn er in die regio 350 besmettingen opgedoken op een bevolking van 200.000 mensen, dat is 35 keer hoger dan wat we nu in België zien. De toeristen die de voorbije dagen uit die regio zijn teruggekeerd, moeten extra waakzaam zijn”, klinkt het. Een officiële aanbeveling van de regering is er nog niet.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vraagt aan al wie de voorbije veertien dagen in Lerida is geweest, om zo weinig mogelijk contacten te hebben en een afspraak te maken met de huisarts om zich te laten testen.

Die voorzorgsmaatregel geldt ook voor mensen die momenteel aan het terugkeren zijn. Wie met de auto terugkeert, wordt aanbevolen om zo weinig mogelijk contacten te hebben en bij thuiskomst de huisarts te contacteren. Aan mensen die terugkeren met het vliegtuig, zal gevraagd worden of ze in de getroffen regio zijn geweest, aldus de woordvoerder van De Block.

Het gaat om een sterke aanbeveling, want er is geen wettelijke basis om een quarantaine verplicht op te leggen. 

Heropening

De nieuwe beperkende maatregelen komen er slechts twee weken nadat het verbod voor Spanjaarden opgeheven werd om hun eigen regio te verlaten. Ze vallen ook samen met de heropening van de landsgrenzen voor mensen afkomstig uit twaalf andere landen. EU-burgers en inwoners van Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk mogen al sinds 21 juni Spanje weer in.

Het land is hard getroffen door de coronapandemie en telt minstens 28.385 doden. Maar door een strenge lockdown die meer dan drie maanden duurde, zijn de autoriteiten er naar eigen zeggen in geslaagd de situatie onder controle te krijgen.

Vrijdag bezweken in Spanje 17 mensen aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt. Het ging om het hoogste aantal dodelijke slachtoffers sinds 19 juni. Minister van Volksgezondheid Alba Verges wees er vrijdag meteen op dat in de Spaanse luchthavens nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn geïmplementeerd, waaronder de temperatuurmeting van alle aankomende passagiers. Ook worden hun persoonsgegevens nauwkeurig bijgehouden.

In totaal telt Spanje 250.545 bevestigde besmettingen.