Gruwelijke beelden tonen hoe baby-olifantjes mishandeld worden voor toerisme (video)

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft beelden verspreid waarop te zien is hoe de wil van baby-olifantjes op gruwelijke wijze gekraakt wordt zodat ze klaar zijn voor toerisme. De beelden werden vastgelegd tijdens undercoveronderzoek in Thailand. De organisatie roept op dit soort attracties dringend uit te faseren
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

.

Een ritje op een majestueuze olifant: wie droomt er niet van? Voor de olifanten in kwestie is jouw vakantievermaak, zoals ritjes, voed- en wasmomenten met olifanten, echter vaak een vreselijke nachtmerrie. Dat de imposante zoogdieren vaak hard worden aangepakt voor menselijk vermaak wisten we dankzij films als 'Dumbo' al langer. Maar ook in de toeristische sector worden de dieren gruwelijk mishandeld. Door nooit eerder vertoonde beelden uit undercoveronderzoek te verspreiden hoopt dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection toeristen te kunnen behoeden om geld te geven aan dit soort praktijken.

2.800 uitgebuite olifanten

Op de beelden is te zien hoe baby-olifantjes hardhandig bij hun moeder worden weggehaald en vervolgens dagenlang worden vastgeketend. De olifantjes zijn duidelijk doodsbang en lopen fysieke en emotionele trauma's op door het extreme geweld dat ze ervaren. Dit allemaal met het doel om de wil van de olifantjes te breken, zodat ze zich levenslang onderdanig zullen opstellen aan de mens. De dieren worden ook regelmatig 'getest' door  stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen.

Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Volgens World Animal Protection worden momenteel zo'n 2.800 olifanten uitgebuit voor de toeristische sector in Thailand. Ze hebben alle dezelfde wrede training ondergaan in speciaal daarvoor opgerichte trainingskampen. Sanne Kuijpers, programmamanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland, vertelt in het persbericht dat bij het trainen van olifanten in gevangenschap vaak een olifantenhaak ('bullhook') wordt gebruikt om de dieren mee te slaan of te porren op gevoelige plekken.

Kuipers zegt dat ze zich gedwongen voelen de beelden te laten zien omdat toeristen vaak onwetend zijn over waar ze aan meewerken. "Het eerlijke verhaal is dat deze training wordt gedaan omdat wíj mensen – logischerwijs – gefascineerd zijn door deze magistrale dieren en dicht bij ze willen komen", klinkt het. "Als we allemaal zouden weten welke training daaraan voorafgaat, zullen we andere keuzes maken."

De olifantenhaak. Flickr / muzina_shanghai

Diervriendelijk olifanten kijken

Wild Animal Protection vraagt toeristen dus dringend geen excursies en attracties te boeken en parken te bezoeken waar direct contact met wilde dieren mogelijk is. Wie een olifant in het wild wil bewonderen, kan dat nog steeds doen op een diervriendelijke manier: in safari's of in diervriendelijke opvangplekken. De dierenbeschermingsorganisatie probeert reisorganisaties er ook van te overtuigen om attracties met wilde dieren in gevangenschap - niet alleen olifantenritjes en dergelijke, maar ook knuffelfarms en dolfinaria - uit hun activiteitenaanbod te schrappen.

Er wordt mede door het verspreiden van het verzamelde beeldmateriaal - dat overigens niet allemaal werd gebruikt, sommige beelden werden té gruwelijk bevonden - gehoopt dat nog voor de volledige heropstart van het toerisme in Thailand (dat stillag door de coronacrisis) dit soort vermaak met wilde dieren in gevangenschap uitgefaseerd kan worden.