Direct naar artikelinhoud
FotoreeksPauline Niks

Van het Colosseum tot de ­Eiffeltoren, van de Niagara Falls tot de Sfinx van Gizeh: Chinezen hoeven er niet eens voor naar het buitenland

Manneken Pis, Chinese stijl.Beeld PAULINE NIKS

Van het Parthenon tot de ­Eiffeltoren, van de Niagara Falls tot de Sfinx van Gizeh: zelfs als de grenzen gesloten blijven, ­hoeven de Chinezen hun ­vaderland niet uit om deze ­epische ­landmarks te bezoeken.

Wacht eens even... Manneken Pis. Sinds wanneer stond die kerel te plassen in het groen? En de Golden Gate Bridge is normaal toch ook stedelijker gelegen? Deze wereldburger heeft de intro van Full House al net iets te veel gezien om bij de neus genomen te worden, zelfs wanneer de Nederlandse fotografe Pauline Niks haar uiterste best heeft gedaan om de context van de talloze Chinese kopieën van bekende gebouwen uit de foto te laten.

Om die framing kracht bij te zetten, presenteerde Niks haar beelden op postkaartjes. Nogal wat mensen die er oppervlakkig naar keken, dachten dat het hier doodgewone ansichtkaarten van toeristische clichés betrof. “Manipulatie is onderdeel van de documentairefotografie”, zegt Niks. “Een foto suggereert echtheid, zeker als die in een krant staat, maar fotografen kunnen vergaand manipuleren: door hun belichting, door hun kadrering of door de context waarin ze iets plaatsen.”

Daarnaast koppelt Niks door de ­kadrering ook geen waardeoordeel aan het kopiëren van architecturale parels. De reeks heet dan ook I Am Just a Scenic Spot – een titel die Niks gezien had op een bordje in een Chinees pretpark.

Kopieën hebben in de Chinese cultuur een andere status dan in de westerse. De kopieertraditie gaat er zo ver terug als keizer Qin Shi ­Huangdi, die 2.500 jaar geleden in zes koninkrijken van het Chinese unificatieproces een lokaal paleis liet nabouwen op de oever van de Wei-rivier. Over heel China zijn ook stukjes namaak-Chinese Muur te vinden.

Nu de grenzen op verschillende plaatsen gesloten blijven en het idee van met z’n allen te marineren achter een mondmasker in een vliegtuig niet bepaald een aantrekkelijke manier lijkt om je vakantie te beginnen, zou ondergetekende een bezoekje aan de kopie van de sfinks van Gizeh al beter vinden dan, nu ja, Niks.

De Sfinx van Gizeh (origineel in Egypte)Beeld PAULINE NIKS
De Golden Gate Bridge (origineel in San Francisco)Beeld PAULINE NIKS
De Eiffeltoren (origineel in Parijs)Beeld PAULINE NIKS
Tower Bridge (origineel in Londen)Beeld PAULINE NIKS
Manhattan (origineel in New York)Beeld PAULINE NIKS
De Akropolis (origineel in Athene)Beeld PAULINE NIKS
De glazen piramide voor het Louvre (origineel in Parijs)Beeld PAULINE NIKS
Het stadje Zaanse Schans (origineel in Nederland)Beeld PAULINE NIKS
Het Colosseum (origineel in Rome)Beeld PAULINE NIKS