Céline lijdt aan EPP, een aangeboren ziekte waardoor ze bij het minste straaltje zon onmiddellijk verbrandt. Als ze buiten komt, moet ze zich helemaal inpakken in zonwerende kledij.
Volledig scherm
PREMIUM
Céline lijdt aan EPP, een aangeboren ziekte waardoor ze bij het minste straaltje zon onmiddellijk verbrandt. Als ze buiten komt, moet ze zich helemaal inpakken in zonwerende kledij. © Gregory Van Gansen / Photo News

Céline (36) verbrandt binnen de minuut bij minste straaltje zon: “Kindjes vragen mij of ik een marsmannetje ben. Volwassenen lachen mij uit”

Bij het minste straaltje zon verbrandt ze binnen de minuut, zelfs het licht van haar laptop doet soms pijn aan haar handen en met vrienden afspreken doet ze meestal pas ‘s avonds of ‘s nachts. Céline (36) uit Rillaar is één van de naar schatting negentig Belgen die aan een zeldzame overgevoeligheid voor licht lijdt. Als ze toch buitenkomt, draagt ze speciale zonwerende kledij. “Maar dan word ik op straat bekeken als een freak. Terwijl ik net als iedereen ook nood heb aan een goeiedag, een glimlach of een knikje.”

10 reacties

  • Marleen De Laender

    4 jaar geleden
    Hoy Céline. Alleen al het feit dat je deze 'bijna niet gekende aandoening' laat publiceren, maakt van u al één van de dapperste vrouwen die ik ( niet persoonlijk ) ken. Je hebt een prachtige glimlach en we wensen jou, ondanks de ongelooflijke obstakels, vooral een liefdevol leven toe. Respect.
  • Patricia Simons

    4 jaar geleden
    Mensen die met anderen lachen, dat zegt alles over henzelf. Je zal het maar doen, met zulk groot ongemak leven en je voortdurend moeten aanpassen, ze zouden het zelf eens moeten voorhebben. Chapeau lieve Céline, dat je niet bij de pakken blijft zitten. Maak het jezelf maar zo comfortabel mogelijk en laat ze maar doen die armen van geest. Ik wens je lieve mensen om je heen, die het goed met je menen, en veel fijne momenten waar je energie en geluk kan uit putten. Ze zijn je van harte gegund!
  • Marie Victorine Dupont

    4 jaar geleden
    Wel Céline, wie met jou lacht zou eens 1 dag in jouw schoenen moeten staan. Je zou een geklaag horen. Niet aantrekken meisje,van domme mensen moet je niet teveel verwachten.
  • Gregory Denorme

    4 jaar geleden
    Awel Celine, ik wil met u gerust een pint ,cola of wat dan ook drinken op terras onder een parasol...... laat de de perfecte mensen maar denken wat ze willen.....
  • Elke Michiels

    4 jaar geleden
    Mensen die anders zijn... ze worden zo maar veroordeeld. Autisme, huidziekte, zwaar, mager, ect. Als je anders bent, ben je kop van jut. Je hebt er niet om gevraagd anders te zijn. In plaats van steun krijg je alleen maar meer ballast mee te sleuren. Trek het je niet aan zeggen ze dan. Ze zeggen alleen nooit hoe je dat moet doen. Virtuele steun van iemand die anders is