Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Topoverleg over quarantaine voor terugkeerders

Topoverleg over quarantaine voor terugkeerders
Beeld Photo News

Op vraag van de Vlaamse overheid is vandaag de Risk Management Group (RMG) bijeengekomen om te bekijken hoe omgegaan moet worden met Belgen die terugkeren uit een regio in het buitenland die met een uitbraak van het coronavirus kampt. Dat wordt door verschillende bronnen aan Belga bevestigd. De vergadering komt er, nadat in Catalonië meer dan 200.000 mensen opnieuw in lockdown zijn geplaatst.

en

De regering van de Spaanse deelstaat Catalonië besliste zaterdag om het district El Segria, in de provincie Lerida, in quarantaine te plaatsen. Als gevolg van die maatregel paste de Belgische federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Spanje aan, naar oranje.

Het is tot nader order niet mogelijk om El Segria binnen te komen of te verlaten, maar voor andere plaatsen in Spanje is er geen probleem. Wie met het vliegtuig uit Catalonië terugkeert, zal wel moeten aangeven waar hij is geweest en met wie hij contact had. “We vragen hen ook om zich te laten testen bij de huisarts en thuis vrijwillig in quarantaine te gaan”, zei federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vanmiddag.

Maar de Vlaamse overheid wil meer duidelijkheid en heeft om een vergadering van de Risk Management Group gevraagd. De RMG is het orgaan dat beslist welke maatregelen nodig zijn om de volksgezondheid te beschermen. “Bij mensen die uit een regio uit het buitenland met een uitbraak komen, is het minder evident om snel te achterhalen of zij hoogrisicocontacten hebben gehad. Wij hebben daarom vanuit Vlaanderen gevraagd dat RMG zo snel mogelijk kan samenkomen om te bekijken hoe we moeten omgaan met deze terugkeerders en om te bekijken of we deze mensen standaard als hoogrisicocontacten moeten beschouwen, zodat zij ook standaard in procedure van testen en thuisisolatie komen”, luidt het.

In de loop van de avond zou het standpunt dat de RMG ter zake inneemt, worden gecommuniceerd.