Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Week van de waarheid voor ‘Arizona’, maar vertrouwen blijft zoek

Voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a).Beeld various

Georges-Louis Bouchez, Joachim Coens en Egbert Lachaert proberen schot in de zaak te krijgen. Ze hebben de zes partijen (sp.a, N-VA, CD&V, cdH, MR en Open VLD) van de ‘Arizonacoalitie’ uitgenodigd om begin deze week over hun startnota te onderhandelen. Sp.a eist echter eerst inhoudelijke garanties. 

De zes partijen van de ‘Arizonacoalitie’ kregen al een uitnodiging voor een gezamenlijke vergadering. Ten laatste woensdag, en wellicht vroeger, zou die plaatsvinden. Het zou de eerste keer zijn dat ‘de zes van Arizona’ elkaar aan dezelfde tafel in de ogen kijken. Sp.a heeft echter nog niet toegezegd. 

De Vlaamse socialisten eisen vooraf een nota waarin zwart op wit staat welke eisen het triumviraat wil inwilligen. “Alleen als we die nota kennen en onze elementen staan erin, kunnen we met zes vergaderen,” luidt het bij sp.a. Het partijbureau vanochtend zal voor Rousseau ook een graadmeter zijn. Bouchez, Coens en Lachaert willen op voorhand echter geen nota geven. Ze denken er zelfs aan geen tekst uit te delen tijdens die eerste plenaire meeting, zo bevreesd zijn ze voor lekken.

De partijvoorzitters van MR, Open VLD en CD&V huiveren ook om inhoudelijke garanties op papier te zetten omdat ze serieus rekening houden met de mislukking van deze gesprekken. “Wanneer er dan onderhandelingen komen over een andere coalitie, zoals een tripartite, willen we deze toegevingen niet op ons bord krijgen,” luidt het. 

Vooral de liberalen zijn in deze constellatie bereid tot toegevingen, omdat N-VA in de Arizonacoalitie mee aan boord is, en hen dus niet vanuit de oppositie kan bekampen. Wanneer N-VA echter uit de boot valt, zullen ze veel minder inschikkelijk zijn. 

Maar bovenal hebben de ‘drie koningen’ genoeg van de houding van sp.a. Ze vinden dat de socialisten, die negen zetels overhielden bij de verkiezingen vorig jaar, veel te hoog van de toren blazen. “Eigenlijk zegt Conner Rousseau: ik wil wel komen mee voetballen, maar er moet al 2-0 op het scorebord staan voor mij. Die houding is niet serieus.” De drie voeren ook de druk op.  “Hij zegt altijd dat hij geen spelletjes wil spelen,” zegt een goedgeplaatste bron. “Laat hem dat nu maar eens bewijzen.”

Dat de media op de hoogte waren van de ‘geheime locatie’ van hun meeting zaterdag aan de kust, waar Rousseau zijn eisen kond deed, ligt bij het drietal ook zwaar op de maag. Op het laatste moment moesten de voorzitters uitwijken naar Oostduinkerke. 

De openlijke ergernis aan de houding van sp.a en de uitgesproken angst voor lekken duiden erop dat er nog steeds weinig vertrouwen heerst tussen de partijen van deze mogelijke rood-oranje-blauwe coalitie. Dat geven ze bij de socialisten, liberalen en Vlaams-nationalisten ook grif toe. “Er lukt niks meer,” zucht een ingewijde.

Erg veel tijd geven de onderhandelaars zichzelf wel niet meer. Bij de liberalen willen ze deze week duidelijkheid. “We moeten snel schakelen,” luidt het. “We kunnen geen rondjes blijven draaien. Dit is de week van de waarheid.” Bij CD&V blijven ze meer vasthouden aan de deadline van 21 juli, de nationale feestdag, die de ‘drie koningen’ zichzelf eerder oplegden.

Bouchez, Lachaert en Coens willen dan wel geen toezeggingen op papier doen, ze geven wel aan dat de eisen van sp.a ‘doenbaar’ zijn. Een nieuwe effectentaks, een belasting voor multinationals of een soort GAFA-taks (of belasting voor de Googles, Amazons, Facebooks en Apples van deze wereld, TP), in het kamp van de drie koningen willen ze daar best over onderhandelen. Ook een verhoging van de minimumlonen en de uitkeringen en meer geld voor de zorg kunnen, al waarschuwen ze dat het betaalbaar moet blijven. Met N-VA zouden deze socio-economische voorstellen ook al afgetoetst zijn, al willen de Vlaams-nationalisten daar niks over kwijt. Uiteraard zal voorzitter Bart De Wever wel nog institutionele eisen stellen.

Tussen de drie koningen onderling lijkt de vrede wel weer hersteld na het hoogoplopende conflict over de nieuwe abortuswet. Lachaert trakteerde Bouchez en Coens na de vergadering met Rousseau zaterdagmiddag dan ook op oesters en garnaalkroketten voor zijn verjaardag.