Islamles: aantal leerlingen in tien jaar verdubbeld

© iStock

Het aantal leerlingen dat islamonderwijs volgt, is in Vlaanderen in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Hun aandeel steeg van 3,2 procent in het schooljaar 2005-2006 naar 6,8 procent – of 56.262 leerlingen – vorig schooljaar.

Dat schrijft De Tijd.

De stijging gaat vooral ten koste van de groep leerlingen die katholieke godsdienstles volgt. Dat aandeel daalde in tien jaar van 83,5 naar 78,8 procent. Het aantal leerlingen dat voor de protestantse godsdienst kiest, blijft min of meer stabiel. De lessen zedenleer worden dan weer populairder.

Het gemeenschapsonderwijs of GO! heeft de grootste groep leerlingen die voor islamonderwijs kiezen.

1 op 6 met juiste diploma

Het onderwijs worstelt om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar islamonderwijs. Te weinig leerkrachten hebben het juiste diploma. In het lager onderwijs is dat amper 16 procent, of 1 leerkracht op 6.

De Moslimexecutieve gaat deze maand met het hoger onderwijs praten om een opleiding islamonderwijs voor de lagere school te beginnen, luidt het bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Kort na de kerstvakantie start ook een extra adviseur bij de Moslimexecutieve om islamleerkrachten te ondersteunen en het lesmateriaal te evalueren.

Partner Content