Welke brexit? EU en VK kijken of ze samen op jacht gaan naar potentieel vaccin tegen Covid-19

Londen bekijkt of de koopkracht van het EU-blok en de capaciteit om akkoorden te sluiten met internationale farmabedrijven belangrijker is dan de politieke wil om de banden met Brussel te verbreken, schrijft de Financial Times.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voeren gesprekken om samen te werken in de jacht op potentiële vaccins tegen het coronavirus. Het gaat om een belangrijke test die moet aantonen dat beide blokken ook na de brexit kunnen samenwerken in noodsituaties.

Een reactie op de escalatie van een internationale strijd om vaccins tegen Covid-19 te bemachtigen

De onderhandelingen zijn een reactie op de escaleren van de internationale strijd om vaccins tegen Covid-19 te bemachtigen, nog lang vooraleer die hun werking hebben bewezen. Vorige week raakte bekend dat de Verenigde Staten zowat de ganse voorraad remdesivir hadden opgekocht. Dat is het eerste medicijn dat groen licht kreeg van zowel de Amerikaanse als de Europese geneesmiddelenautoriteiten om Covid-19 te behandelen. 

Remdesivir is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse farmareus Gilead om ebola te bestrijden. Ondertussen is ook bewezen dat het coronapatiënten helpt om sneller te herstellen van de ziekte. 

Amerika koopt alles op

De eerste 140.000 dosissen zijn al opgebruikt. De Amerikaanse regering heeft nu meer dan 500.000 dosissen besteld. Dat is de volledige productiecapaciteit van Gilead voor juli, en 90 procent van die van augustus en september. 

Ook de Europese Commissie overlegt met Gilead om dosissen van het coronamedicijn remdesivir voor te behouden voor Europeanen. Die gesprekken hebben voorlopig weinig opgebracht. De EU is ook in onderhandeling met het Amerikaanse Johnson & Johnson,  terwijl Groot-Brittannië al een akkoord heeft met AstraZeneca.

Het VK werd als onderdeel van het Brexit-uittredingsakkoord door de EU uitgenodigd om deel te nemen aan het vorige maand opgestarte EU-vaccinsschema. Als Londen toezegt zal het mee opdraaien voor de kosten. Het VK heeft zijn interesse voor het schema bevestigt en beide partijen hopen deze week tot een akkoord te komen.

De door rijke landen ingezette jacht op een potentieel vaccin verontrust gezondheidsexperts. Zij vrezen dat armere landen opzij zullen worden gezet. Maar de Europese Commissie heeft al bevestigd dat ook die landen onder het schema bevoorraad zullen worden. Onder het motto ‘dat niemand veilig is tot iedereen veilig is’.

Meer