104.000 hinderpremies toegekend voor ondernemers in coronacrisis

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De voorbije maanden zijn in totaal 132.000 aanvragen voor de corona-hinderpremie geregistreerd. Daarvan werden 104.000 aanvragen goedgekeurd, voor een totaalbedrag van bijna 440 miljoen euro. Aansluitend werden ook dagpremies goedgekeurd voor een totaalbedrag van 690 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Ongeveer 20.000 aanvragen waren voor eetgelegenheden. De grote meerderheid kwam uit Antwerpen, gevolgd door West-Vlaanderen. In zes op de tien gevallen ging het om een zelfstandige ondernemer zonder personeel.

Voor de compensatiepremie waren ruim 95.000 aanvragen, waarvan er al 60.000 werden goedgekeurd voor een bedrag van 180 miljoen euro. In ruim acht op de tien gevallen ging het om een zelfstandige ondernemer zonder personeel.

Op 30 juni zijn de aanvragen voor de hinderpremie en de compensatiepremie afgesloten. Enkel voor wie onterecht een hinderpremie heeft aangevraagd maar toch in aanmerking komt voor de compensatiepremie, zal de aanvraag omgezet worden.

Al ruim 2.000 misbruiken

Omdat het systeem snel en eenvoudig toegepast moest kunnen worden, werd geopteerd voor een automatische controle vooraf en een uitgebreide, gerichte controle achteraf. Op 30 juni waren al 5.567 inspecties afgerond. 3.499 daarvan bleken in orde, voor ruim 2.000 andere moet het bedrag worden teruggevorderd.

“Veel ondernemers werden bij de start van de coronacrisis geconfronteerd met een grote impact op hun omzet en inkomsten”, zegt Crevits. “Om ondernemers snel te kunnen ondersteunen, werden heel snel de corona-hinderpremie en de compensatiepremie in het leven geroepen. Veel ondernemers hebben daar terecht een beroep op gedaan en kunnen de steun goed gebruiken. Toch zijn er ook een aantal die misbruik maken van het systeem en dat is onaanvaardbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen