Direct naar artikelinhoud
Milieu

‘Alarmerende’ impact van corona op de afvalberg

Wegwerpmondmaskers zijn het nieuwe normaal tussen het zwerfvuil.Beeld Proper Strandlopers/rv

Mondmaskers, latex handschoenen en beschermingsmateriaal: ze eindigen steeds vaker als zwerfvuil. En ook in de supermarkt gaat onze voorkeur tegenwoordig uit naar verpakte producten. Alarmerend, volgens Vlaamse milieu- en afvalorganisaties.

Alle inspanningen ten spijt: door de coronacrisis dreigen we terug te vervallen in een wegwerpmaatschappij. “Verschillende gemeenten stellen sinds de coronacrisis een stijging vast van een nieuw corona-­afval­fenomeen”, zegt Nathalie Debast van Inter­afval. “Er is een reflex ontstaan bij burgers en bedrijven om terug te grijpen naar eenmalige verpakkingen en wegwerpmateriaal”, zegt ook Frank Van Swalm van OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffen­maat­schap­pij). Naast de klassieke pet­flessen, blikjes en wikkels, ontsieren nu steeds mondmaskers, bekers, handschoenen en ander beschermingsmateriaal het straatbeeld. 

Mondmaskers bestaan onder meer uit polypropyleen, een kunststof die 450 jaar nodig heeft vooraleer de natuur ze kan afbreken. Alarmerend, vinden milieu- en afvalorganisaties OVAM en Interafval. “Door corona koesteren mensen de gedachte dat wegwerpproducten hygiënischer en veiliger zijn. Maar er is geen enkele wetenschap die dat staaft”, stelt Debast.

Diezelfde ‘coronawegwerptrend’ stellen ze ook vast aan de Belgische kust. “De laatste twee weken - sinds de versoepelingen - spoelen er tal van mondmaskers en handschoenen aan. Die komen niet zozeer van de mensen op het strand, want daar draagt er amper iemand eentje. Wellicht komen die van de havens of worden die door vissers in zee gegooid”, vertelt Kevin Pierloot van Proper Strandlopers. Pierloot is een van de 200 vrijwilligers die zich engageren om de zwerfvuilproblematiek aan de kust aan te pakken. “Momenteel zijn ook de duinen de plaats bij uitstek om afval te vinden. Het lijkt er sterk op dat groepen zich daar graag verschuilen om samen te komen.”

De Vlaming grijpt ook steeds vaker naar verpakte groenten en fruit én voorverpakte producten in de versmarkt. “Sinds de lockdown stellen we een stijging vast van 10 procent”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. Supermarkten passen zich zelfs aan het nieuwe coronagedrag aan. “Omdat er minder snoeptomaatjes in bulk werden verkocht, hebben we beslist om een verpakte variant aan te bieden”, laten ze bij Colruyt weten.