Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Te drukke Spaanse stranden gaan weer dicht

Zonnekloppers op een strand in Málaga, voor de grote drukte afgelopen weekend op gang kwam.Beeld EPA

Afgelopen weekend zijn tientallen stranden in Spanje weer gesloten, nadat hordes zonnekloppers naar de kust trokken. Omdat de sociale afstand er niet meer gegarandeerd kon worden, gingen onder andere de stranden in en rond Málaga aan de Costa del Sol op slot.

In de streek rond Málaga zijn ook de meeste coronabesmettingen van Andalusië geregistreerd, volgens regiominister van Gezondheid Carlos Bautista. In totaal zijn ongeveer 55 stranden in Andalusië opnieuw gesloten. Naast Málaga gaat het onder andere om de stranden van Cadiz, Huelva en verschillende kleine baaien in Conil de la Frontera. 

De problemen waren het grootst rond 15 uur, toen door vloed maar een beperkt deel van het strand ingenomen kon worden en de afstandsmaatregelen daardoor niet langer gerespecteerd konden worden.

Verwacht wordt dat de problemen deze maand nog zullen verergeren, als meer toeristen uit binnen- en buitenland hun jaarlijkse zomervakantie aan de Costa del Sol komen doorbrengen. De Zuid-Spaanse stranden zijn gewoonlijk het drukst tussen half juli en half augustus.

In de badplaats Benidorm zijn vooralsnog geen problemen. Daar werd gekozen voor een boekingssysteem voor het strand. De twee belangrijkste stranden zijn verdeeld in stukken van 4 vierkante meter, die strandgangers kunnen reserveren via een app.

Nieuwe piek

Spanje laat weer toeristen toe uit twaalf Europese landen. De afgelopen week werden de coronamaatregelen in verschillende regio’s echter weer verscherpt na een nieuwe piek. 

Zo zijn de Catalaanse stad Lerida en omgeving zaterdagmiddag weer in lockdown geplaatst. In de noordwestelijke regio Galicië zijn zondag 70.000 mensen in lockdown geplaatst uit angst voor een nieuwe uitbraak. 

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje intussen op oranje gezet, wat betekent dat er voorwaarden kunnen zijn voor reizen in het land.