Direct naar artikelinhoud
Racisme

Omstreden ‘Dukes of Hazzard’-wagen ‘gaat helemaal nergens heen’, zegt Amerikaans automuseum

Luke en Bo Duke met hun wagen, de ‘General Lee’, in ‘Dukes of Hazzard’.Beeld Everett Collection

Standbeelden uit de tijd van de burgeroorlog moeten het overal in de Verenigde Staten ontgelden, maar nog niemand heeft geklaagd over een omstreden Dodge Charger, beschilderd met de confederatievlag, uit de tv-serie Dukes of Hazzard. Dat zegt het Volo Auto Museum in de staat Illinois, dat de wagen zal blijven tentoonstellen.

De vlag, die gebruikt werd door de Geconfedereerde Staten van Amerika, is tot op vandaag omstreden in de VS omdat ze geassocieerd wordt met slavernij en racisme. Ze staat afgebeeld op het dak van de ‘General Lee’, de Dodge Charger 1969 RT die een belangrijke rol speelt in de tv-reeks Dukes of Hazzard.

Die auto behoort vandaag tot de collectie van het Volo Auto Museum, op zo’n 80 kilometer van Chicago. Het museum ziet er geen graten in en de wagen “gaat helemaal nergens heen”, klinkt het.

“De auto maakt deel uit van de geschiedenis, en mensen houden ervan”, zegt museumdirecteur Brian Grams in de plaatselijke krant Northwest Herald. “Mensen van alle rassen en nationaliteiten kennen de tv-serie en zijn er niet door beledigd. De auto is een stuk geschiedenis en hij staat in een museum.”

Het museum kon de wagen bemachtigen in 2005. Sindsdien heeft niemand erover geklaagd, nog volgens Grams. Net als de museumstukken die verwijzingen hebben naar de nazi’s, zal de auto dus niet verwijderd worden. “Als we klachten zouden krijgen over de ‘General Lee’, dan hebben we nog veel ergere stukken in onze militaire sectie staan.”

Dukes of Hazzard liep van 1979 tot 1985 en gaat over twee neven, Luke en Bo Duke, die op het platteland leven in het fictieve Hazzard County en voortdurend in de clinch gaan met de corrupte burgemeester en sheriff.