Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Sp.a past voor cruciale vergadering over nieuwe regering: ‘Dit is geen ernstige poging’

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld BELGA

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau past voor de vergadering van de federale onderhandelaars, vanmiddag. “Ze hadden beloofd dat ze eerst feedback zouden geven op onze nota. Als ze dat niet doen, dan is dit geen ernstige poging”, zo klinkt het binnen de partij. Ook cdH haakt af.

“Het is wachten op het vallen van de duiven”, zo klonk het vanochtend in de omgeving van de ‘drie koningen’ Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR). De partijvoorzitters hebben vanmiddag zes partijen uitgenodigd om samen een federale regering te vormen: CD&V, Open Vld, MR, N-VA, sp.a en cdH. Deze ‘Arizonacoalitie’ heeft in het parlement één zetel op overschot.

Maar de duiven vallen niet. Tenminste, niet zolang sp.a van de drie partijvoorzitters voldoende inhoudelijke garanties heeft gekregen. “De drie hebben afgelopen zaterdag beloofd dat ze ons feedback zouden geven op onze inhoudelijke nota. Dat zou gebeuren zonder de andere partijen erbij, drie op één. Als ze dat niet doen, dan is de vergadering van vanmiddag geen ernstige poging”, zo klinkt het binnen sp.a.

De Vlaamse socialisten, die vanochtend een partijbureau hadden, weigeren om het centrumrechtse beleid van de Zweedse regering te depanneren. Als ze hen erbij willen, dan moeten de andere partijen voldoende toegevingen doen. Rousseau wil dat er vooraf een nota wordt opgesteld, waarin de inhoudelijke eisen van zijn partij worden opgenomen. Denk maar aan hogere pensioenen en extra investeringen in de zorg.

Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V).Beeld DM

Lachaert teleurgesteld

De eisen van sp.a zijn niet onoverkomelijk, zeggen de andere onderhandelaars. “Er zitten zeker dingen in onze nota die hen bekoren”. Maar volgens hen moeten de socialisten hun eisen aan de onderhandelingstafel afdwingen. Mondelinge garanties volstaan echter niet voor sp.a. Op het partijbureau is vanochtend afgesproken dat Rousseau in de huidige situatie niet naar de vergadering kan.

Intussen vroeg ook cdH om de vergadering uit te stellen. Partijvoorzitter Maxime Prévot was in De Ochtend bijzonder kritisch voor de werkwijze van de drie koningen. Hij vond het niet kunnen dat hij de voorbije twee weken nog maar één keer contact met hen had. Alle ogen zijn daarom opnieuw gericht op Coens, Lachaert en Bouchez. Welke oplossing schudt het trio in de komende uren uit de mouw? 

Op Twitter reageert Open Vld-voorzitter Lachaert teleurgesteld. “Er ligt een evenwichtige nota basisnota klaar. Vanmiddag werden 6 partijen gevraagd daar kennis van te nemen. Jammer genoeg wil één partij, de sp.a, niet op de uitnodiging ingaan”, schrijft hij. “Als we ooit vooruit raken, zal men toch de moed moeten hebben om te komen luisteren.”

Er komen deze middag wel bilaterale gesprekken over de nota. Maar sp.a zal hoogstwaarschijnlijk pas als laatste partij vernemen wat erin staat, omdat de partij zich zo hard opstelt. “Wie wil komen, krijgt de nota te zien”, klinkt het bij de drie koningen.

Op Twitter haalde Joachim Coens er een citaat van Winston Churchill bij om zijn ongenoegen over de situatie te uiten: “Moed is wat nodig is om op te staan en te spreken; moed is ook wat nodig is om te zitten en te luisteren.”

Twitter bericht wordt geladen...