Direct naar artikelinhoud
Grenzen

Belgische grenzen dan toch niet open voor 15 niet-EU-landen

Belgische grenzen dan toch niet open voor 15 niet-EU-landen
Beeld Tim Dirven

De Belgische grenzen gaat dan toch niet open voor niet-Europese landen. Dat heeft de federale ministerkern vandaag beslist. De Europese Unie had een lijst van 15 niet-Europese landen opgesteld die weer toegelaten konden worden op het continent, maar ons land heeft besloten de lijst niet te volgen.

Het gaat onder meer over Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. China mocht ook opnieuw, met de voorwaarde dat het land ook opnieuw Europese burgers zou toelaten. De Europese Unie liet ruimte aan elke lidstaat om zelf te beslissen om ook effectief de grenzen open te stellen voor deze landen.

De Belgische federale regering heeft nu beslist inwoners van deze landen nog niet toe te laten. Dit komt omdat de gezondheidstoestand van 9 van deze landen dat niet toelaat. De zes andere landen laten momenteel nog geen Belgen toe, waardoor de regering niet geneigd is om hun inwoners wél toe te laten. Hier geldt dus de regel van de wederkerigheid.

Maar ook in Europa steekt het coronavirus opnieuw de kop op. Onder andere in Spanje zijn er opnieuw brandhaarden van het coronavirus. Voor reizen binnen Europa blijven dezelfde regels van kracht: er zal worden gewerkt met kleurencodes en een zelfquarantaine wordt “sterk aanbevolen” bij terugkeer uit een broeihaard, maar niet verplicht. Een eventuele verplichting opleggen is aan de deelstaten, die daar woensdag over beslissen. Virologen riepen op om zelfquarantaine te verplichten voor mensen die terugkeren van een reis uit risicogebied. 

Lees nu

Virologen zijn duidelijk: ‘Ga niet op reis’