Belgische regering houdt grenzen gesloten voor reizigers uit de 15 ‘veilige landen’

De federale regering volgt de lijst van veilige landen, die de Europese Unie uitgewerkt heeft, niet. Dat heeft het kernkabinet maandag beslist, schrijft De Standaard.

Waarover gaat het? Vorige week maakte de Europese Unie een lijst van landen bekend voor wie het inreisverbod niet langer geldt. Het gaat om Japan, Zuid-Korea, Canada, Australië, Algerije, Nieuw-Zeeland, Marokko, Tunesië, Thailand, Uruguay, Servië, Montenegro, Rwanda en Georgië. China zou ook toegevoegd worden, als het weer reizigers vanuit de Europese Unie toelaat. Opvallende afwezige was de Verenigde Staten.

Het nieuws? Hoewel de Europese Unie aanmoedigde om de grenzen open te stellen voor deze landen, is dat niet verplicht. De minderheidsregering-Wilmès kiest er nu voor om die toelating niet te verlenen. In negen van de vijftien landen laat de epidemiologische situatie het nog niet toe, klinkt het. De overige zes landen laten nog geen Belgen toe, waardoor de regering dezelfde logica wil toepassen.

En? In een scenario waarbij Nederland, Duitsland, Frankrijk of Luxemburg wél de grenzen openstelt voor reizigers uit deze 15 landen, zal ons land onaangekondigde grenscontroles instellen. Zo wil de regering vermijden dat de inwoners van die landen toch in België belanden.

Genoteerd? Volgens de krant Het Laatste Nieuws komt ook de vraag of een verplichte zelfquarantaine nodig is terug op tafel. Afgelopen weekend schetsten virologen Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Herman Goossens een schrikbeeld over reizen in deze coronatijden, gekoppeld aan een pleidooi voor een ‘wettelijk kader om mensen verplicht in quarantaine te zetten’. De federale regering kan hier echter niet over beslissen en houdt het op een ‘sterke aanbeveling’. Woensdag komen het federale niveau en de deelstaten samen in een Overlegcomité om een oplossing uit te dokteren.

Meer