Direct naar artikelinhoud
Latijns-Amerika

Uruguay krijgt als enig Latijns-Amerikaans land een groen reislicht van de EU

President Luis Lacalle PouBeeld EPA

Uruguay is het enige Latijns-Amerikaanse land waarvoor de Europese Unie een groen reislicht geeft. In een regio waar het coronavirus zijn piek nog niet heeft bereikt, doet Uruguay het dan ook opvallend goed. Die positieve cijfers zijn te danken aan de snelle en efficiënte aanpak van president Luis Lacalle Pou. 

Latijns-Amerika is het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Met 2000 doden per dag -de helft van het wereldwijde aantal- blijft het coronavirus voortrazen in het continent. Grenzend aan Brazilië, na de VS de koploper wat betreft besmettingen, is Uruguay een opvallende groene zone. Er zijn er tot nu 956 bevestigde besmettingen gemeld en er vielen ‘slechts’ 28 doden op een bevolkingsaantal van 3,4 miljoen inwoners. Ter vergelijking, met 62.016 besmettingen en 9.771 doden op 11,4 miljoen inwoners doet België het een pak slechter. 

Die cijfers zijn te danken aan de doelgerichte aanpak van de regering die op 1 maart -het begin van de coronacrisis in Latijn-Amerika-was aangesteld. Zodra op 13 maart de eerste besmettingen werden vastgesteld in Uruguay, greep kersvers president Luis Lacalle Pou in. Publieke bijeenkomsten werden afgelast, scholen sloten de deuren en ook de grenzen gingen dicht. Wat volgde was een duidelijke discours waarin ‘binnenblijven’ de nieuwe leuze werd. Er werd ook een uitgebreid testsysteem uitgerold en bijna 20 procent van de inwoners installeerde een corona-app.

‘Vrijheid met verantwoordelijkheid’

Ondanks de snelle maatregelen, kwam er toch geen echte lockdown die de mensen verplichtte om binnen te blijven. Wel werd het aangeraden, net zoals fysieke afstand ‘aangemoedigd’ werd. Die boodschap van “vrijheid met verantwoordelijkheid” werd er dan ook sterk verspreid. Via de nationale media werd het door de rechtse president Lacalle Pou en minister van Binnenlandse Zaken Jorge Larrañaga als een soort mantra herhaald. Giovanni Escalante, vertegenwoordiger van de WHO in Uruguay, bevestigt dat een verplichting niet nodig was en dat inwoners vrijwillig in quarantaine gingen.

Die aanpak loonde. Na maanden van vrijwillige isolatie hernemen de inwoners er stilaan weer hun oude leven. De cafés en restaurants gingen in april alweer open, gevolgd door sportscholen in mei. Ook winkelcentra zijn sinds midden juni opnieuw open. De regering spreekt echter nog niet van een overwinning en blijft waarschuwen voor een tweede golf.