Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

Overal in Europa duiken brandhaarden op, en tóch willen we naar het buitenland: “Reizen is levensnoodzakelijk. Het is schoonmaakmiddel voor ons brein”

We zouden de zomer in eigen land spenderen. Een ‘staycation’, weet u wel. Maar de buitengrenzen gingen open, en kijk, plots kunnen we dat ticket naar de zon maar moeilijk weerstaan. Waarom willen we per se op vakantie in het buitenland? En waarom zijn we hiervoor bereid om risico’s - overal in Europa duiken brandhaarden op - te nemen? De Nederlandse psycholoog Ap Dijksterhuis legt uit.

10 reacties

  • Bill Richard

    4 jaar geleden
    'levensnoodzakelijk' , really? Als uw twee weken aan een zwembad liggen uw leven moet rechttrekken,zorg dan de overige 49 weken van het jaar voor wat meer kwaliteit
  • Cris Verwilligen

    4 jaar geleden
    Simpelweg omdat in ons DNA zit, niets meer of minder. De mens is een paar honderdduizenden jaren een jager-verzamelaar geweest, dus een sociaal wezen dat altijd rond trok. De paar duizend jaar dat ze aan landbouw gingen doen en bleven zitten veranderde niets aan onze genen, misschien over een paar honderdduizend jaar dat de mens niet meer de nood heeft om te reizen. Maar daar zou ik niet op rekenen.
  • piet devlieger

    4 jaar geleden
    Ik heb vroeger heel veel gereisd, ook en vooral voor het werk, en heb daar nu in het geheel geen behoefte meer aan. En dat reizen een "schoonmaakmiddel voor ons brein” is, wie heeft er nu zoiets uitgevonden ? Dat komt ongetwijfeld uit het brein van een psychiater. Mijn brein blijft perfect in conditie zonder dat schoonmaakmiddel en vooral zonder psychiater.
  • Geert Moens

    4 jaar geleden
    Mijn grootouders langs beide kanten zijn nooit op reis geweest. Volgens mijn bescheiden mening hadden ze hun brein echter nogal goed in orde tot op héél hoge leeftijd. Reizen is een behoefte die ons aangepraat wordt zoals héél veel zaken tegenwoordig. Bovendien moet men met héél die COVID-onzin eens nuchter gaan bekijken ipv alles op te kloppen. Het is een ramp voor sommigen maar ik hoor ook véél mensen beweren dat het lang geleden is dat ze nog zoveel konden sparen.
  • Kristine Delacourt

    4 jaar geleden
    Het is luxe, geen noodzaak. Hoe verwaand zijn we geworden!