Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegd

Bij terugkeer uit risicogebied verplicht in quarantaine: hoe zit dat juist?

Vlaamse contactonderzoekers aan het werk.Beeld Tim Dirven

Belgen die van vakantie terugkeren uit een regio die zwaar getroffen wordt door het coronavirus, zullen thuis tot twee weken in quarantaine moeten en een coronatest ondergaan, zo meldt bevoegd Vlaams minister Wouter Beke. Hoe zit dat precies?

Verscheidene Europese regio’s gingen de afgelopen dagen in lockdown, na opflakkeringen van het coronavirus. Dat zorgde ook in ons land voor ongerustheid, want de kans is niet gering dat Belgische vakantiegangers besmet terugkeren uit zo’n risicogebied. De deelstaatregeringen van ons land hebben daarom beslist dat sommige Belgen na hun vakantie verplicht in quarantaine zullen moeten.

Wat is er juist beslist?

Concreet hebben de regio’s afgesproken dat iedereen die uit een risicogebied terugkeert, op dezelfde manier behandeld wordt als iemand die in eigen land nauw contact had met een besmet persoon. Dat betekent dat die maximaal 14 dagen preventief in quarantaine moet, en intussen ook getest moet worden op het coronavirus. De regels zullen dezelfde zijn in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Wat zijn risicogebieden?

Wat precies als een risicogebied gezien wordt, wordt bewust enigszins vaag gehouden. Het gaat om elke regio waar “verstrengde maatregelen” genomen worden, zo is te horen bij Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het hoeft dus niet noodzakelijk te gaan om een regio waar een lockdown wordt afgekondigd.

Is deze maatregel nodig?

De GEES, de expertengroep die ons land uit de lockdown moest leiden, had al eerder gewaarschuwd dat zo’n verplichte quarantaine nodig zou zijn wanneer de grenzen weer open zouden gaan. Op 3 juni adviseerde de GEES de Nationale Veiligheidsraad: “Monitor de epidemiologische data nauwgezet, en wees klaar om quarantaine in te voeren voor reizigers uit gebieden of landen met virusopflakkeringen.”

Een maand later bleek zo’n regeling helemaal te ontbreken. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet afgelopen weekend verstaan dat haar handen gebonden waren. Preventieve gezondheidszorg, waar de isolatiemaatregel onder valt, is een bevoegdheid van de regio’s. In februari waren weliswaar 12 uit Wuhan gerepatrieerde Belgen in quarantaine geplaatst, maar zij hadden in China een verklaring ondertekend waarbij ze met die isolatie instemden. Zonder die getekende verklaring mochten de Belgen niet vertrekken van de Chinese autoriteiten.

Nu klopten de deelstaten dan toch een akkoord af tijdens een vergadering van de Risk Management Group. Zondagavond had de RMG al voorgesteld om zo’n quarantaine aan te raden voor wie op reis ging naar een gebied waar de lockdown is afgekondigd.

Is dit juridisch afdwingbaar?

Nu moet weliswaar nog de juridische uitwerking volgen. Die is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Een bron binnen de Vlaamse regering wijst op de praktische moeilijkheden bij het afdwingen van de regeling. “Bij vliegtuigen of internationale treinen weten we wie aan boord zit. Maar als toeristen met de auto terugkeren, kunnen we onmogelijk weten dat ze op reis zijn geweest en dat ze in quarantaine moeten. Maar uiteraard gelden de regels ook voor hen: wie de wet overtreedt, zal daar de gevolgen van moeten dragen als die betrapt wordt. We rekenen op de burgerzin van de bevolking.”

Er werd nog een tweede akkoord gesloten tussen de regio’s. De regeling voor hoogrisicocontacten in België – quarantaine en testen – was tot nu toe wettelijk niet verplicht. Dat zal in de toekomst wel het geval zijn. Zo zal dus ook de quarantaine voor reizigers uit risicogebieden juridisch afdwingbaar zijn.