© Jcr

Truienaar dient klacht in na vergiftiging hond en drie katten

Sinds een aantal maanden is een kattenhater actief in de wijk Nieuw-Sint-Truiden. Drie katten van Bjorn Dessart zijn intussen gestorven aan een vergiftiging. Volgens de veearts die Bjorn raadpleegde, ging het telkens om eenzelfde soort gif. “De dieren worden er eerst ziek van waarna ze in een paar dagen tijd snel aftakelen, in ademnood geraken om uiteindelijk te stikken”, zegt Bjorn. Hij roept buurtbewoners op om uit te kijken en katten en honden binnen te houden.

Jozef CROUGHS

Bjorn Dessart woont in de Klaproostraat in de woonwijk Nieuw-Sint-Truiden. “Dit is al de derde kat die wij moeten afgeven omdat ze vergift at. En daarvoor was onze hond gestorven. Die vertoonde dezelfde symptomen, maar toen wisten wij nog niet wat er gebeurd was. Het was pas na de dood van onze eerste kat dat wij ons vragen gingen stellen. Toen wij bij de dierenarts stonden met onze tweede dode kat en vertelden over de symptomen van onze andere overleden huisdieren, bevestigde hij dat het waarschijnlijk om vergiftiging ging, mogelijk rattenvergift dat in vleesballen verwerkt is. Gisteren was de maat vol. Onze kat Pierlo ging in twee à drie dagen van supergezond naar doodziek, snakte naar adem en op nieuwjaarsdag stierf ze in mijn armen”, zegt Bjorn. Maandag heeft hij klacht ingediend bij de politie tegen onbekenden.

Het is niet het eerste geval van kattenvergiftiging in die woonbuurt. Dierenarts David Leers is niet geraadpleegd voor de vergiftiging van deze kat, maar denkt ook dat het dier mogelijk dode of zieke ratten heeft opgegeten. Kwaad opzet kan, maar het is ook mogelijk dat de rattenvanger in de buurt lokaas heeft uitgezet om de rattenpopulatie onder controle te krijgen. “Niet alle rattenvergift is even dodelijk, en meestal lopen katten die er een keer van eten geen gevaar. Bij kwaad opzet wordt meestal het meest dodelijke rattenvergift in vleesballetjes vermengd. Dan kan het dier door inwendige bloedingen al na een paar dagen sterven”, aldus Leers.

Bewijzen

Bij de dierenpolitie worden geregeld vergiftigingen van dieren gemeld. De aangiften voor honden liggen wel beduidend hoger. “Bij katten is het veel moeilijker om bewijzen aan te brengen van kwaad opzet omdat katten nu eenmaal vrij rondlopen en het moeilijk te achterhalen is waar ze het vergift hebben gegeten”, weet hoofdinspecteur Missotten van de dierenpolitie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer