Productie ruwe diamanten met meer dan een tiende ingekrompen

Het voorbije jaar bereikte de wereldwijde productie van ruwe diamanten een niveau van 13,48 miljard dollar. Dat is 7 procent minder dan het jaar voordien.

Dat blijkt uit een rapport van het Kimberley Process, de organisatie die de internationale diamantindustrie controleert. De terugval wordt vooral toegeschreven aan een lagere productie in Botswana en Canada.

De wereldwijde ontginning leverde het voorbije jaar 130,3 miljoen karaat ruwe diamanten op. Dat was een daling met 12 procent tegenover het jaar voordien. De gemiddelde prijs steeg met 6 procent tot 103,41 dollar per karaat. Ook voor het lopende jaar worden, onder invloed van de coronacrisis, slechte resultaten verwacht.

Rusland

Rusland bleef ook vorig jaar de belangrijkste diamantproducent van de wereld. De productie liep met 5 procent op tot nagenoeg 45,3 miljoen karaat. De omzet steeg met 3 procent 4,12 miljard dollar. Daarmee was Rusland een van de weinige producenten die het voorbije jaar nog een groei kon melden.

Botswana stond op de tweede plaats met bijna 23,7 miljoen karaat, gevolgd door Canada (18,6 miljoen karaat), Angola (9,2 miljoen karaat) en Namibië (2 miljoen karaat). Op uitzondering van Angola moesten al die landen tegenover het jaar voordien een productiedaling melden. De top tien bestaat verder uit Zuid-Afrika, Lesotho, Sierra Leone, Australië en Zimbabwe.

Het rapport merkt verder op dat de wereldwijde import van ruwe diamanten vorig jaar zelfs met 23 procent tot 37,25 miljard dollar is teruggevallen. In volumes was er een daling met 12 procent tot 377 miljoen karaat.

Bij de export van ruwe diamanten was er sprake van een achteruitgang met 27 procent tot 36,64 miljard dollar. In volumes vertegenwoordigde dat een achteruitgang met 13 procent tot 371,4 miljoen karaat.

India, de grootste importeur van ruwe diamanten ter wereld, zag zijn invoer met 18 procent terugzakken tot 14,08 miljard dollar. De Europese Unie, die door de Belgische diamantsector wordt gedomineerd, registreerde een daling met 29 procent tot 8,7 miljard dollar.

De rest van de top vijf bestond uit de Verenigde Arabische Emiraten, Israël en China. Ook die markten moesten een importdaling melden.

Meer