(c) dpa pool

Liveblog: Nog geen witte rook over zelfquarantaine en testen na verblijf in risicogebied, VS stuurt "ontslagbrief" naar WHO

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is besmet met het coronavirus. De Verenigde Staten hebben nu formeel laten dat ze uit de WHO stappen. In eigen land maakt de federale regering 600 miljoen euro vrij voor betere lonen en werkomstandigheden in de zorgsector. En de verschillende ministers van Volksgezondheid hebben vanavond overlegd over thuisquarantaine en testen voor reizigers die terugkeren uit gebieden met een hoog coronarisico. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nog geen witte rook na overleg over zelfquarantaine en testen na verblijf in risicogebied

Het overleg tussen alle ministers die bevoegd zijn voor Volksgezondheid is afgelopen. Tijdens hun "interministeriële conferentie" hebben ze digitaal de koppen bijeengestoken over zelfquarantaine en testen na een verblijf in een risicogebied in het buitenland.

Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel lijkt hierover op dezelfde lijn te zitten. Morgen komt het Overlegcomité bijeen, waar alle regeringen van het land samenzitten, over de kwestie. Mogelijk wordt daar dan een knoop doorgehakt voor het hele land.

Om zelfquarantaine op te leggen moet de wetgeving aangepast worden.  Omdat dat niet vanzelfsprekend is, zou zelfquarantaine - in eerste instantie - "sterk aanbevolen" worden.

Bekijk hier een overzicht uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Braziliaanse president Bolsonaro test positief op coronavirus

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat heeft de 65-jarige president zelf bekendgemaakt tijdens een tv-interview. Hij zal nu in zelfquarantaine gaan, zei hij nog. 

Bolsonaro bevestigde eerder al dat hij zich had laten testen op het coronavirus. Dat deed hij nadat lokale media naar buiten hadden gebracht dat de president symptomen vertoonde. Bolsonaro voelde zich zondag slecht en kreeg maandag symptomen als vermoeidheid, spierpijn en koorts. Daarop liet hij zich testen in een ziekenhuis. Eerder liet hij zich al drie keer testen.

De Braziliaanse president heeft de gevaren van het coronavirus vaak geminimaliseerd. Door zijn lakse beleid staat Brazilië wereldwijd op twee qua aantal besmettingen, na de VS. Brazilië telt ruim 1,6 miljoen besmettingen (op een kleine 210 miljoen inwoners) en bijna 65.500 doden door het coronavirus.

Lees meer in dit artikel:

Meer dan 10.000 besmettingen op één dag in Texas

In Texas zijn de afgelopen dag meer dan 10.000 coronabesmetting vastgesteld. Dat is een recordaantal voor de Amerikaanse staat met 30 miljoen inwoners. 

Om precies te zijn werden er 10.028 besmettingen vastgesteld. Het vorige record, dat dateert van 3 dagen geleden stond op 8.260 gevallen. 

Er zijn de afgelopen dag 60 patiënten gestorven aan Covid-19 in Texas, terwijl 588 patiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. De staat zit aan driekwart van zijn ziekenhuiscapaciteit.

 

Verenigde Staten laten formeel weten dat ze uit de Wereldgezondheidsorganisatie stappen

De Verenigde Staten hebben formeel laten weten dat ze uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stappen. Dat meldt volgens Democratische Senator Bob Menendez en wordt bevestigd door de Amerikaanse overheid.

Concreet heeft de VS een brief gestuurd naar VN-secretaris-generaal Guterres, met de boodschap dat het land over een jaar de WHO zal verlaten. Formeel zal de VS de WHO dus pas op 6  juli 2021 verlaten.

Joe Biden, de Democratische uitdager van president Donald Trump bij de presidentsverkiezingen van dit najaar, heeft gezegd dat hij de VS in de WHO zal houden als hij verkozen zou worden.   

President Donald Trump zei midden in de coronapandemie, eind mei dat zijn land wilde breken met de WHO. Einde juni had de WHO nog laten weten dat er nog geen officiële brief was toegekomen om de samenwerking te beëindigen. Die brief is er nu dus wel.

Trump beschuldigt de WHO ervan te laat te zijn geweest met de waarschuwingen voor het risico van het coronavirus. Hij zegt ook dat de WHO onder controle staat van de regering in Peking, ook al betaalt China lagere bijdragen aan de organisatie dan de Verenigde Staten. Trump stelde ook de in Genève gevestigde organisatie mee verantwoordelijk voor het hoge aantal doden.

Lees ook: Wat betekent vertrek VS uit Wereldgezondheids­organisatie?

Domus Medica luidt alarmbel: “Met deze teststrategie komen we er niet in het najaar”

BPS

Huisartsenkringen kunnen de kosten van de test- en triagecentra niet blijven dragen. Dat zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica in “Terzake”. 

En om een eventuele tweede golf van besmettingen op te vangen, vindt Van Giel dat op dit relatief rustige moment moet gekeken worden hoe een aantal zaken op een andere, betere manier kunnen worden aangepakt. 

Vooral de manier van testen moet volgens Van Giel tegen het licht worden gehouden. Hij merkt op dat in een gewoon griepseizoen zich 70.000 mensen met luchtwegklachten melden bij de huisartsen. 

Die patiënten zouden normaal gezien nu allemaal getest moeten worden op het coronavirus, zegt de voorzitter van de huisartsenvereniging. “Maar vandaag doen we 20.000 testen per dag, zelfs als we verdubbelen komen we nog niet aan een voldoende aantal testen."

"En dan hebben we alleen nog maar de patiënten getest die echte symptomen hebben, nog niet eens de hoogrisicocontacten”, waarschuwt Van Giel.  “Met deze strategie komen we er niet in het najaar.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Roel Van Giel in "Terzake":

Videospeler inladen...

Servië gaat opnieuw in lockdown door toenemend aantal coronabesmettingen

Door een stijgend aantal nieuwe COVID-19-gevallen en sterfgevallen, zal Servië in het weekend terugkeren naar een lockdown en opnieuw andere beperkingen introduceren. Dat heeft president Aleksandar Vucic gezegd. "Alle ziekenhuizen in Belgrado zijn bijna vol", zei hij op televisie . "Met name Belgrado is van cruciaal belang, en daar zijn de cijfers erg slecht."

"We kiezen voor een avondklok in het weekend, van vrijdag tot en met maandag", zei Vucic. Bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn vanaf woensdag verboden, zowel in afgesloten ruimtes als daarbuiten. Eerder op dinsdag meldde Servië 13 doden per dag, de hoogste dagelijkse tol sinds de pandemie begon. Het rapporteerde ook 299 nieuwe coronavirusgevallen.

De stijgende aantallen komen ongeveer acht weken na het opheffen van antivirusbeperkingen, die tot de strengste behoorden in Europa. Sinds het weekend zijn maskers verplicht in afgesloten openbare ruimtes.

Servië heeft iets minder dan 3.000 geregistreerde actieve gevallen en 110 patiënten in kritieke toestand. Het totale dodental bedraagt 330.

Waalse regering schaart zich achter quarantaine voor wie terugkeert uit risicogebied

De Waalse regering schaart zich achter het plan om Belgen die terugkeren uit regio's waar het coronavirus opnieuw opflakkert te laten testen en in thuisisolatie te plaatsen. Dat laat minister-president Elio Di Rupo (PS) verstaan voor aanvang van overleg binnen de Waalse regering.

Eerder schaarden Vlaanderen en Brussel zich al achter dat principe. De bevoegde ministers van de verschillende gewesten steken vanavond de koppen bijeen op een interministeriële conferentie. Morgen komt het Overlegcomité bijeen, met de kopstukken van de verschillende bestuursniveaus.

Duitsland, Roemenië en Slovakije weer vrij toegankelijk voor Belgische toeristen

Buitenlandse Zaken heeft de lijst geactualiseerd van landen waar Belgische reizigers naartoe mogen voor "niet-essentiële reizen", en onder welke voorwaarden. Op de lijst van "EU+" landen (Schengen, Verenigd Koninkrijk, Europese Unie) zijn er 20 "groen" gecodeerd, zeven "oranje" en vier zijn nog steeds ontoegankelijk.

  • 20 "groene" landen ontvangen Belgen zonder bijzondere voorwaarden: Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Letland, Kroatië, Nederland, Polen, Roemenië, Slovakije, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Litouwen, Estland, Bulgarije, Tsjechië en Slovenië zijn de landen die de Belgen zonder bijzondere voorwaarden ontvangen. Nieuw in dit rijtje zijn Duitsland, Roemenië en Slovakije.

  • 7 "oranje" landen leggen nog steeds beperkingen op aan de Belgen, die worden uitgenodigd om de reisadviezen te lezen die op de website van Buitenlandse Zaken worden gepubliceerd. Dit zijn Cyprus, Denemarken, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Portugal en Spanje. 
  • Het licht staat nog altijd op rood in deze 4 landen: Finland, Ierland, Malta en Noorwegen aanvaarden nog geen Belgen op hun grondgebied.

Een interministeriële gezondheidscommissie - de ministers en de staatssecretaris die bevoegd zijn voor Volksgezonheid - zit vanavond bijeen om de maatregelen te bespreken die moeten worden toegepast op Belgen die terugkeren uit risicozones. 

Vlaanderen wil dat mensen die een risicoregio bezocht hebben in zelfquarantaine gaan. Dat wordt nu afgestemd met de andere regio's en het federale niveau. Morgenochtend zal de knoop doorgehakt worden tijdens het Overlegcomité.

"Ik nodig alle Belgen die naar het buitenland willen reizen uit om de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen, waar ze alle nuttige informatie kunnen vinden. Ik nodig hen ook uit om zich te registreren op de reiswebsite van Buitenlandse Zaken", besluit minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR).

Europese Commissie: België stevent af op economische krimp van 8,8 procent,

Videospeler inladen...

Het Belgische bbp zal door de coronacrisis dit jaar met 8,8 procent krimpen. Maar volgend jaar zou de economie weer opveren en een groei van 6,5 procent laten optekenen. Dat voorspelt de Europese Commissie, die dinsdag haar nieuwe economische vooruitzichten heeft voorgesteld. Ze waarschuwt dat het herstel in de eurozone en de hele Europese Unie asymmetrisch dreigt te verlopen.

De prognoses van de Commissie voor België liggen in de lijn van die van de Nationale Bank (NBB), die uitgaat van een negatieve economische groei van 9,0 procent in 2020 en een positieve groei van 6,4 procent in 2021. 

Wel zijn de groeicijfers slechter dan de Commissie in de lente voorspelde. Dat komt doordat de beperkende maatregelen langzamer worden opgeheven dan waar twee maanden geleden vanuit gegaan werd. Wat de inflatie betreft, denkt de Commissie dat die in België dit jaar 0,3 procent zal bedragen. In 2021 zouden de prijzen naar verwachting met 1,4 procent stijgen.

De economie van de eurozone krimpt volgens de Commissie dit jaar met 8,7 procent, die van de hele Europese Unie met 8,3 procent. Eerder ging de Commissie nog uit van negatieve groeicijfers van 7,7 procent voor de eurozone en 7,4 procent voor de EU. "De economische impact van de lockdown is nog zwaarder dan we in het begin dachten", legt Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Commissie, uit. "Deze prognoses tonen de verwoestende economische effecten van de pandemie aan", vult commissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni aan.

 

Federale regering start morgen met consultaties ter voorbereiding van relanceplan

Premier Sophie Wilmès (MR) belegt morgen een eerste overlegronde met experten ter voorbereiding van een relanceplan na corona. Dat meldt het kabinet van de premier.

Wilmès kondigde vorige week al aan dat de regering start met de voorbereidingen van een relanceplan. In eerste instantie gaat het om een opmaak van een stand van zaken, met input van academici, experten, sociale partners maar ook burgers. Ook de deelstaten zullen betrokken worden in het overleg, benadrukt de premier.

Een eerste overleg vindt dus morgen plaats. Wilmès gaat dan samen met de vicepremiers en de bevoegde ministers in dialoog "met vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische instellingen en leden van de academische wereld, die gespecialiseerd zijn in sociaal-economische aangelegenheden", klinkt het.

Komende vrijdag ontvangt de regering vertegenwoordigers van grote in België gevestigde bedrijven. Daarna komt een panel van burgers en ondernemers, handelaars en zelfstandigen aan de beurt en er volgt ook nog overleg met de sociale partners binnen de Groep van Tien en werksessies over energie en duurzame ontwikkeling, klinkt het.

Versterkte controles in stations en treinen op mondmaskerplicht

De Spoorwegpolitie en Securail versterken hun gerichte controleacties in de stations en op de treinen. Ze zullen focussen op de naleving van de verplichting om een mondmasker te dragen. Dat laat de NMBS weten.

Sinds het dragen van een mondmasker verplicht werd op het openbaar vervoer op 4 mei, hield de NMBS heel wat sensibiliseringsacties. Na twee maanden van intensieve sensibilisering is het tijd om de gerichte controleacties te versterken.

"De NMBS doet van bij het begin een beroep op de collectieve verantwoordelijkheid en blijft iedereen oproepen om deze maatregel, die essentieel is voor ieders veiligheid, na te leven", luidt het.

Brusselse regering trekt 120 miljoen uit voor relanceplan

De Brusselse regering trekt 120 miljoen euro uit voor haar relance- en herontwikkelingsplan na de coronacrisis. Dat bevat maatregelen voor het sociaal-economisch herstel, voor de welzijns- en gezondheidssector als voor territoriale ontwikkeling en leefmilieu. Het plan wordt intern gefinancierd: andere investeringen worden ervoor uitgesteld. 

Lees meer in dit artikel:

Check: Je kan niet in procenten uitdrukken hoe sterk mondkapjes de kans op een coronabesmetting beperken

Een viraal bericht op de sociale media stelt dat mondmaskers de kans op besmetting met het coronavirus kunnen verkleinen tot 1,5 procent. De afbeelding circuleert al een tijdje in andere talen, maar sinds kort bestaat er ook een Nederlandse versie van. Maar kloppen de cijfers wel?

In dit artikel bundelen we alle factchecks. Ontdek ze hier:

Loonsverhoging van gemiddeld 6 procent voor zorgpersoneel

De regering gaat op twee jaar tijd 500 miljoen euro extra investeren in een loonsverhoging voor zorgpersoneel. Dat is vastgelegd in het ontwerp van een nieuw sociaal akkoord, dat is besproken met vakbonden en werkgevers. Voor de meerderheid van het zorgpersoneel betekent de investering een loonsverhoging van gemiddeld 6 procent. Er gaat in die twee jaar ook 100 miljoen euro naar betere arbeidsomstandigheden, zoals stabielere uurroosters. 

Lees meer in dit artikel:

Vragen en antwoorden over reizen in coronatijden

De zomervakantie is begonnen en dus trekken veel mensen naar verre (of minder verre) oorden, maar ook reizen is niet meer wat het geweest is. Waar kan je naartoe? Waar moet je rekening mee houden? En wat als je zelfs niet wil vertrekken? We zetten een aantal vragen over reizen in coronatijden op een rijtje.

Lees hier het volledige artikel:

Vlaamse gynaecologen scharen zich achter beperkt kraambezoek ook na corona

De Vlaamse Vereniging voor Gynaecologie pleit ervoor om minder bezoek toe te laten op de materniteit. Door de coronacrisis was kraambezoek verboden of beperkt en er gaan nu meer en meer stemmen op om die beperkingen te behouden. Vorige week vroeg ook de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen al om het bezoek voor pas bevallen mama’s en hun baby in de materniteit te beperken of zelfs af te schaffen.

Lees meer in dit artikel: 

Ook speelpleinwerking werkt met bubbels: "Geboortejaar bepaalt wanneer je welkom bent"

Door de coronacrisis verloopt de speelpleinwerking nu anders dan in normale zomers. Er mogen maar bubbels tot 50 personen gevormd worden. Daardoor moesten kinderen zich bij meer dan de helft van de speelpleinen vooraf al inschrijven. Bij speelplein Dassenaarde in Diest was dat niet nodig, al hebben ze daar wel de helft minder kinderen dan normaal.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zweden voert nu toch 1-meter regel in voor de horeca

In Zweden is het vanaf vandaag verplicht om een meter afstand te houden op cafe en restaurant. Tot nu werd het alleen maar aangeraden. Cafés en restaurants die zich niet aan de afspraken houden, kunnen een boete krijgen. In Zweden zijn de regels tot nu altijd heel erg los geweest. Maar in tegenstelling tot veel Europese landen, blijft het aantal besmettingen er erg hoog. Over de regel is heel wat discussie. Volgens sommigen is die afstand te weinig en zou twee meter logischer zijn.

ANDERS WIKLUND

Oostenrijkse deelstaat voert maskerplicht in

De Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk verplicht opnieuw mondmaskers in winkels, openbare gebouwen, en op café en restaurant. Half juni had Oostenrijk de mondmaskerverplichting opgeheven. Maar in Opper-Oostenrijk is het aantal besmettingen de voorbije dagen sterk opgelopen. Er waren onder meer een paar uitbraken in slachthuizen, vlak bij de Duits-Oostenrijkse grens. Volgens de deelstaatregering is het maar een tijdelijke maatregel.

Meest gelezen