Direct naar artikelinhoud
Misdaad

Eerst vochten ze met blote vuisten, nu met kogels: opkomende drugsclan vecht om territorium met rivalen in Brussel

De politie onderzoekt de dodelijke schietpartij in VorstBeeld BELGA

De liquidatie in Vorst van afgelopen weekend lijkt het hoogtepunt van een clanoorlog tussen twee rivaliserende drugsbendes. Ze vechten al maanden om de heerschappij over de cannabishandel op het Orbanplein. Eerst met blote vuisten of knuppels, nu met automatische wapens.

Een pleintje met een theehuis, een café en een groentewinkeltje. Dat is het Orbanplein in Vorst. Op de terrasjes zitten buurtbewoners, vooral oudere mannen. Ze komen vrienden tegen, maken een praatje en drinken samen koffie of thee. Het ziet er niet uit als een duistere draaischijf van de Brusselse drugshandel.

“Zo is het hier niet altijd, hoor”, zegt een vrouw die werkt in het café op het plein. Wat er vandaag dan zo anders is? “Dat er geen jonge mensen op het pleintje staan. Normaal krioelt het hier van de jeugd. En stinkt het ... naar marihuana.”

Sinds zondag blijft de jeugd weg. Ze blijven thuis nadat een of meerdere onbekende daders de 23-jarige Soufiane doodschoot. Vermoedelijk vuurde de schutter zeker zeventien kogels af met een oorlogswapen. Soufiane was meteen dood. Zijn twee vrienden, Amine en Adnane (17 en 19), raakten gewond.

“Ik heb hem vast wel eens gezien”, zegt de vrouw. “Of hij drugs verkocht? Dat weet ik niet. Dat wil ik ook liever niet weten. Maar dat er op dit pleintje veel drugs over en weer gaat, is duidelijk. De politie weet dat ook. Ze rijden vaak langs en controleren ook hier in het café regelmatig op drugs.”

Clanoorlog

Het verbaast dan ook niemand dat de politie de daders van de afrekening zoekt in het criminele drugsmilieu. Die onderzoekspiste ligt het meest voor de hand. Niemand wil het formeel bevestigen, maar volgens een goede bron vechten twee beruchte drugsclans uit naburige gemeenten al maanden een territoriale oorlog uit. De clans willen allebei de controle over de cannabishandel op het Orbanplein in handen krijgen. Desnoods door grof geweld te gebruiken.

Een criminele familie uit Sint-Gillis is een relatieve nieuwkomer op het terrein. De politie kent verschillende familieleden vooral van ‘kleine criminaliteit’. “Zeker geen criminele meesterbreinen. Ze lieten zich vaak pakken.” Net daardoor groeiden de kleine garnalen uit Sint-Gillis langzaam uit tot zwaargewichten. Ze leerden bij in de gevangenis en bouwden zo een drugstrafiek uit. Dat willen ze nu uitbreiden naar het Orbanplein.

Oorlogsmunitie

De opkomst van de clan uit Sint-Gillis valt niet goed bij een gevestigde drugsclan uit Anderlecht. Zij trekken al langer aan de touwtjes en willen het Vorstse plein ook inlijven. De laatste maanden zijn daar al vaker gevechten over ontstaan. Gevechten met blote vuisten of staven. Niet met vuurwapens en oorlogsmunitie.

Dat het geweld in één keer de proporties van dodelijk geweld zouden aannemen had de politie niet verwacht. Al komt het nu ook weer niet helemaal uit de lucht gevallen. De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde volgens de krant La Capitale in maart nog een groep leeftijdsgenoten van de jongens die dit weekend beschoten werden. De politie tapte tijdens het onderzoek naar de bende in 2018 en 2019 telefoongesprekken af waarin de bendeleden spraken over de aankoop van wapens en kogelvrije vesten.

Tijdens de lockdown vielen de controles, net als de drugshandel, een tijdje terug. Na de versoepeling van de coronamaatregelen, veerde de handel weer op. Tot nu. Sinds de afrekening ziet de cafébazin de politie regelmatig langsrijden. En dus blijven de drugsdealers weg. “Het mag zo blijven, van mij”, zegt ze. “Dat die jongen is overleden vind ik triest. Dat de dealers weg zijn, niet. Ik voel me zo meer op mijn gemak.”

De vraag is of de teruggekeerde rust permanent is. De politie heeft de dader(s) van de afrekening nog niet opgepakt. En het zou zomaar kunnen dat ergens in Brussel een drugsbende rondloopt, die zint op wraak.