Direct naar artikelinhoud
Overzicht

In kaart: Dit is de coronasituatie in de EU-landen momenteel

In kaart: Dit is de coronasituatie in de EU-landen momenteel
Beeld Photo News

Net nu heel wat landgenoten naar Europese bestemmingen trekken voor een welverdiende vakantie, ontstaan her en der nieuwe coronahaarden. Dit zijn ze.

Waar je ook vakantie plant, overal loeren lokale coronahaarden om de hoek. Sinds zondag 12 uur is de Spaanse stad Lerida opnieuw in quarantaine geplaatst. Ongeveer 200.000 Catalanen mogen de regio niet uit. Samenscholingen van meer dan tien personen zijn er verboden. Ook in Galicië in de streek van A Marina gaan veertien gemeenten terug op slot. In de regio Andalusië, in het zuiden van Spanje, werden dit weekend 55 stranden aan de Costa del Sol tijdelijk gesloten nadat ze overrompeld werden door badgasten.

In kaart: het aantal Covid-19-gevallen per 100.000 inwoners.Beeld De Morgen

En ook op andere populaire vakantiebestemmingen gooit het virus roet in het eten. Zo besloot de Portugese overheid om twintig wijken van Lissabon af te sluiten. In Italië stijgt de zenuwachtigheid. In Mondragone bij Napels werden 700 inwoners van enkele appartementsblokken in quarantaine geplaatst. Geen idee of iemand met verlof wilde in Leicester, maar ook die stad werd in Groot-Brittannië opnieuw afgesloten.

“Het gaat nu nog om landelijke, niet-toeristische gebieden. Maar we verwachten dat zulke haarden ook in drukbezochte gebieden zullen ontstaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).