Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Grote evenementen kunnen (misschien) toch doorgaan

Kunnen er binnenkort weer evenementen plaatsvinden in het Antwerpse Sportpaleis?Beeld RR

Een concert meepikken in het Sportpaleis of met publiek gaan kijken naar de bekerfinale? Vanaf augustus kunnen die grote evenementen misschien toch doorgaan, als ze groen licht krijgen van het ‘evenementenloket’. 

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) roept dat loket in het leven om lokale besturen te helpen bij de behandeling van de aanvragen van organisatoren. 

Officieel mogen vanaf 1 augustus 800 mensen op outdoor-evenementen en 400 man op indoor-evenementen aanwezig zijn. Maar de Nationale Veiligheidsraad zette met een uitzonderingsprocedure de deur op een kier: uitbaters van permanente infrastructuren - zoals bijvoorbeeld het Sportpaleis - mogen bij het lokale bestuur of stadhuis aankloppen om een evenement te organiseren voor een zittend publiek dat meer dan 400 of 800 mensen telt. 

“Om dat te stroomlijnen, zullen de aanvragen via het CERM-loket geanalyseerd worden door eventspecialisten, de virologen van de GEES en de bevoegde minister(s). Finaal resulteert dat in een eensluidend advies aan de burgemeesters, die zo een gemotiveerde eindbeslissing kunnen nemen”, zegt Demir. Dit moet uniformiteit in beslissingen geven en de lokale besturen ontlasten. “Met deze manier van werken, geven we ook grotere evenementen een kans zolang ze de volksgezondheid niet in gevaar brengen”, besluit Demir.