Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdToerisme

Wat u moet weten voor u op reis vertrekt: ‘Reken niet op repatriëring’

Wat u moet weten voor u op reis vertrekt: ‘Reken niet op repatriëring’
Beeld BELGA

Net nu heel wat landgenoten Europa intrekken voor een welverdiende vakantie, ontstaan her en der nieuwe coronahaarden. Wat moet u weten vooraleer u vertrekt of wanneer u terugkeert? Een overzicht.

Waar in Europa zijn er weer verstrengde coronamaatregelen?

Waar je ook vakantie plant, overal loeren lokale coronahaarden om de hoek. Sinds zondag 12 uur is de Spaanse stad Lerida opnieuw in quarantaine geplaatst. Ongeveer 200.000 Catalanen mogen de regio niet uit. Samenscholingen van meer dan tien personen zijn er verboden. Ook in Galicië in de streek van A Marina gaan veertien gemeenten terug op slot. In de regio Andalusië, in het zuiden van Spanje, werden dit weekend 55 stranden aan de Costa del Sol tijdelijk gesloten nadat ze overrompeld werden door badgasten.

En ook op andere populaire vakantiebestemmingen gooit het virus roet in het eten. Zo besloot de Portugese overheid om twintig wijken van Lissabon af te sluiten. In Italië stijgt de zenuwachtigheid. In Mondragone bij Napels werden 700 inwoners van enkele appartementsblokken in quarantaine geplaatst. Geen idee of iemand met verlof wilde in Leicester, maar ook die stad werd in Groot-Brittannië opnieuw afgesloten. 

“Het gaat nu nog om landelijke, niet-toeristische gebieden. Maar we verwachten dat zulke haarden ook in drukbezochte gebieden zullen ontstaan”, zegt viroloog Mark Van Ranst (KU Leuven).

Wat moet ik doen als ik uit een EU-lockdownregio kom?

“Zonet heeft de Risk Manament Group beslist dat reizigers die terugkeren uit gebied waar opnieuw verstrengde maatregelen gelden, op dezelfde manier bekeken zullen worden als hoogrisicocontacten.” Dat tweette Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maandagavond.

De beslissing komt er onder andere na druk van experts Marc Van Ranst (KU Leuven) en Pierre Van Damme (UAntwerpen). “We hebben gezien welk effect vakantiegangers kunnen hebben op de verspreiding van het virus”, verwees die laatste naar de toeristen die in februari ziek naar huis kwamen uit Tirol.

Wie dus met het vliegtuig, of met de auto, of zelfs met de fiets terug naar huis komt uit een gebied waar nieuwe coronahaarden zijn ontstaan, zal zich dus moeten laten testen. In afwachting van de test horen mensen zich af te sluiten. Is de test positief, dan volgt een quarantaine van 14 dagen. Hoe die nieuwe regels precies afgedwongen zullen worden, is nog niet duidelijk.

Wat u moet weten voor u op reis vertrekt: ‘Reken niet op repatriëring’
Beeld eodc

Wat buiten Europa?

Reizen buiten Europa blijft onmogelijk. Vanaf 8 juli zou Europa zijn buitengrenzen voorzichtig openen. De Europese Unie raakte het eind juni eens over een lijst van vijftien landen die in aanmerking komen voor wederzijds toerisme. Het ging om Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China, op voorwaarde dat dat land ook Europese toeristen toelaat.

Maar de Belgische regering besloot gisteren dat de gezondheidsrisico’s in negen landen te hoog liggen. In zes andere gevallen waren landen niet bereid Belgische toeristen te ontvangen. Hoelang die beslissing van toepassing blijft, is niet duidelijk.

Wat als ik op vakantie ben op een plek die op datzelfde moment in lockdown gaat?

Daar is het departement Buitenlandse Zaken heel duidelijk in: maak dat u wegkomt. Lukt dat niet, dan is het goed mogelijk dat u de hele lockdown moet uitzitten ter plaatse. “Repatriëringen zoals we die hebben gedaan in februari, maart en april waren uitzonderlijk”, klinkt het op het departement. “Toen werd heel de wereld verrast door Covid-19 en hebben we meer dan vijftig vluchten gecharterd om Belgen terug naar huis te krijgen.”

Lees: deze keer moet u niet op de overheid rekenen om terug te raken. “We leven in een wereld waar Covid-19 een feit is. Iedereen die vertrekt, moet dat goed beseffen.” Het is dus een kwestie van ook tijdens uw reis regelmatig naar de website van Buitenlandse Zaken te surfen en het reisadvies per land goed op te volgen. “Wij staan constant in contact met onze diplomaten ter plaatse en updaten de website zo snel mogelijk. Ook in het weekend.”

Stel dat u in de buurt van de Catalaanse stad Lerida was toen die in lockdown ging, dan hoeft u niet meteen naar huis te komen. U kunt verder reizen in gebieden waar dat wel toegestaan is. “Zorg dat u altijd goed weet waar het meest nabije ziekenhuis is. En vooral: houd u aan de voorzorgsmaatregelen: was de handen, hou afstand en draag een mondmasker”, geeft het departement nog mee.

Wat u moet weten voor u op reis vertrekt: ‘Reken niet op repatriëring’
Beeld grafiek dm

Mag ik op reis naar een regio die al in lockdown is?

De knipperlichten op de website van Buitenlandse Zaken zijn adviezen. Groen betekent: geen probleem. Oranje betekent dat reizen mogelijk is, zij het onder voorwaarden. Zo is het mogelijk dat u ter plaatse in quarantaine geplaatst wordt, of dat er in het land een aantal lokale besmettingshaarden gesignaleerd zijn. Rood betekent dat reizen niet mogelijk zijn. Zo laat Denemarken bijvoorbeeld nauwelijks toeristen toe. “Met andere woorden: wie die adviezen wil negeren, kan dat. Dat is een individuele beslissing.”

Dat werkt ook omgekeerd. Een groen licht vandaag betekent niet dat u volgende week zorgeloos naar Portugal rijdt. De besmettingsgraden waar het departement zijn adviezen op baseert zijn gemiddelden. “Hoe groter een land, hoe groter het vertekend beeld dat je door zo’n cijfer krijgt”, benadrukt Marc Van Ranst (KU Leuven). “Het is altijd mogelijk dat er lokaal een nieuwe besmettingshaard ontstaat.” 

Wat u moet weten voor u op reis vertrekt: ‘Reken niet op repatriëring’
Beeld Sebastiaan Bedaux