Direct naar artikelinhoud
Technologie

VS overwegen om TikTok te verbieden

Het TikTok-logo.Beeld AP

De VS overwegen om Chinese sociale media-apps, waaronder het populaire TikTok, te verbieden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gisteravond aan nieuwszender Fox News gezegd.

en

“Ik wil niet voor de beurt van de president spreken, maar het is zeker iets wat we overwegen”, zei Pompeo in gesprek met Fox News. 

Volgens Amerikaanse wetgevers komt de nationale veiligheid in het gedrang door de manier waarop de video-app TikTok met gebruikersgegevens omgaat. Ze menen dat Chinese wetten binnenlandse bedrijven verplichten om “mee te werken met de inlichtingendiensten die door de Chinese Communistische Partij worden gecontroleerd”.

Lees

▶ Dit zijn Vlaanderens TikTok-sterren: ‘Het is een fulltime job, ik ben er 7 uur per dag mee bezig’

De app, die niet beschikbaar is in China, heeft getracht afstand te nemen van zijn Chinese wortels om zo een mondiaal publiek aan te spreken. Ze benadrukt de onafhankelijkheid tegenover China.

Pompeo’s opmerkingen komen te midden van groeiende Amerikaans-Chinese spanningen over de manier waarop China de uitbraak van het coronavirus heeft getackeld en hoe er op de protesten in Hongkong wordt gereageerd. Ook woedt er al bijna twee jaar een handelsoorlog tussen de twee landen.

TikTok werd onlangs verboden in India, samen met 58 andere Chinese apps, na een grensclash tussen India en China.