Direct naar artikelinhoud
Australië

Australië weer terug bij af? Melbourne zes weken in strenge lockdown

Australië weer terug bij af? Melbourne zes weken in strenge lockdown
Beeld Hollandse Hoogte/EPA

Australië behoort tot de succesvolste landen ter wereld als het gaat om het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Er is een uitzondering: de deelstaat Victoria met de daarin gelegen miljoenenstad Melbourne. 

De afgelopen 24 uur werden in Victoria 191 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus in Australië. De premier van de deelstaat, Daniel Andrews, heeft een nieuwe, strenge lockdown van zes weken aangekondigd. De autoriteiten hadden eerder al besloten de grens tussen Victoria en de aangrenzende deelstaat New South Wales te sluiten.

Er worden honderden politiemensen en militairen ingezet om te controleren of mensen zich aan de regels houden. De autoriteiten waarschuwen dat mensen een boete of een maandenlange gevangenisstraf riskeren als ze stiekem de grens oversteken. Er kan mogelijk een uitzondering worden gemaakt voor inwoners van grensgebieden, maar dat systeem wordt nog uitgewerkt.

De burgemeester van de grensgemeente Albury schat dat dagelijks zo’n 50.000 auto’s de grens oversteken. “Het wordt een nachtmerrie voor iedereen,” voorspelt hij. Ook ondernemers maken zich zorgen over de sluiting. “Ongeveer een kwart van mijn personeel woont in New South Wales,” zegt de uitbater van een tankstation in Wodonga (Victoria). “Ik weet niet of ze nog kunnen komen.”

Inwoners mogen hun huis straks alleen verlaten als ze een geldige reden hebben, zoals boodschappen doen, werken of medische zorg zoeken. Ook moeten allerlei ondernemingen de deuren sluiten en mogen horecazaken alleen nog eten bezorgen of laten afhalen. “Ik snap dat zes weken misschien voelt als een eeuwigheid,” zei de premier, die hamerde op de noodzaak de uitbraak onder controle te krijgen.

Premier Daniel Andrews van de deelstaat Victoria.Beeld Hollandse Hoogte/EPA

Streng

Australië heeft met 26 miljoen inwoners tot nu toe ongeveer 8500 positieve coronatesten geregistreerd. 106 mensen overleden aan het virus. De regels in Australië zijn streng: mensen zonder de Australische nationaliteit of een Australische verblijfsvergunning mogen het land niet in. Iedere andere uit het buitenland afkomstige reiziger moet verplicht 14 dagen doorbrengen in een speciaal quarantainehotel. Daar wordt iedereen gescreend en getest om uit te vinden welke virusvariant zij onder de leden hebben. Australië was een van de eerste landen die het virus om deze manier uitvoerig testte en in kaart bracht.

Onderzoekers in Melbourne ontwikkelde eveneens 's werelds eerste speekseltest voor het coronavirus: een minder nauwkeurige, maar comfortabelere, test dan de gebruikelijke neusuitstrijkjes. Dit alles om mensen aan te moedigen zich te laten testen.

Politieagenten maken zich op voor een vertrek naar de grens.Beeld Hollandse Hoogte/EPA

Seks met bewakers

De maatregel om alle positief geteste patiënten op te vangen in speciaal daarvoor ingerichte quarantainehotels was ook bijzonder. Toch zijn het nu juist de quarantainehotels die als schuldige worden aangewezen voor de nu weer oplaaiende uitbraak. 

Bezoekers en bewakers van de hotels in Melbourne zouden niet goed gescreend worden en hierdoor besmet raken. Ook verschenen er in Australische media veel verhalen over bewakers die seks zouden hebben met de quarantainegasten en over gezinnen die over en weer tussen de kamers bewogen om samen kaartspelletje te spelen. De beveiliging zou ‘in alle mate laks’ zijn, aldus critici. 

Daar staat tegenover dat de beveiliging in de quarantainehotels in de grootste stad van Australië, Sydney, een stuk strenger is geregeld. De coronahotels werden daar beveiligd door de politie en het leger. Een nieuwe uitbraak in Sydney lijkt vooralsnog te zijn voorkomen. 

Inmiddels zijn de maatregelen in Melbourne aangescherpt: gevangenisbewakers van de lokale staatsgevangenis van Victoria houden nu toezicht op de quarantainehotels en internationale reizigers mogen niet meer landen op de luchthaven van Melbourne.