Direct naar artikelinhoud
Grensverkeer

Meer Europese landen toegankelijk voor Belgische reizigers

Meer Europese landen toegankelijk voor Belgische reizigers
Beeld Pexels

Buitenlandse Zaken heeft vandaag de lijst geactualiseerd van landen waar Belgische reizigers naartoe mogen voor niet-essentiële reizen, en onder welke voorwaarden. Op de lijst van ‘EU+’-landen (Schengen, Verenigd Koninkrijk, Europese Unie) zijn er 20 ‘groen’ gecodeerd, zeven ‘oranje’ en vier zijn nog steeds ontoegankelijk.

Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Letland, Nederland, Polen, Slovakije, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein en Slovenië lieten al sinds vorige maand Belgen zonder bijzondere voorwaarden toe. Voor Oostenrijk, Kroatië, Litouwen, Estland en Tsjechië verandert de kleurcode nu ook van oranje naar groen. Naar Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Slovakije konden we tot voor kort nog niet reizen, maar ook voor hen is er nu groen licht.

Meer Europese landen toegankelijk voor Belgische reizigers
Beeld RV

Zeven ‘oranje’ landen leggen nog steeds beperkingen op aan de Belgen, die worden uitgenodigd om de reisadviezen te lezen die op de website van Buitenlandse Zaken worden gepubliceerd. Dit zijn Cyprus, Denemarken, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Portugal en Spanje. Een interministeriële gezondheidscommissie komt vanavond bijeen om de maatregelen te bespreken die moeten worden toegepast op Belgen die terugkeren uit risicozones, voor een overlegcomité op woensdagochtend. 

Finland, Ierland, Malta en Noorwegen aanvaarden nog steeds geen Belgen op hun grondgebied.

“Ik nodig alle Belgen die naar het buitenland willen reizen uit om de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen, waar ze alle nuttige informatie kunnen vinden. Ik nodig hen ook uit om zich te registreren op de reiswebsite van Buitenlandse Zaken”, besluit minister Philippe Goffin (MR).

Meer info op www.diplomatie.belgium.be