Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Verenigde Staten stappen officieel uit WHO

Donald Trump, president van de VS.Beeld REUTERS

De VS zijn officieel uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gestapt. Amerikaans president Donald Trump zei midden in de corona-pandemie eind mei al dat zijn land wilde breken met de WHO. Nu is het ook officieel. 

en

De uitstap van de VS uit de WHO is zowel door de VS als door de Verenigde Naties bevestigd. Secretaris-generaal van de VN António Guterres werd gisteren op de hoogte gebracht, zei zijn woordvoerder Stephane Dujarric in New York.

De uitstap moet op 6 juli 2021 in werking treden. Guterres beoordeelt momenteel samen met de WHO of de voorwaarden voor een dergelijke intrekking van het lidmaatschap vervuld zijn.

De Verenigde Staten zijn sinds 21 juni 1948 lid van de WHO. In de resolutie van het Amerikaanse Congres over de toetreding tot de WHO staat dat de Verenigde Staten zich het recht voorbehouden om zich terug te trekken mits inachtneming van een opzegtermijn van twaalf maanden. Vereist is ook dat de VS alle uitstaande bijdragen aan de WHO betaald hebben. 

Trump beschuldigt de WHO ervan te laat te zijn geweest met de waarschuwingen voor het risico van het coronavirus. Hij zegt ook dat de WHO onder controle staat van de regering in Peking, ook al betaalt China lagere bijdragen aan de organisatie dan de Verenigde Staten. Trump stelde ook de in Genève gevestigde organisatie mee verantwoordelijk voor het hoge aantal doden.