Direct naar artikelinhoud
Justitie

Oost-Vlaamse topmagistraat aangeklaagd wegens #MeToo

Oost-Vlaamse topmagistraat aangeklaagd wegens #MeToo
Beeld ANP XTRA

Tegen de Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe is een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd door zijn persoonlijke chauffeur. Zij doet in haar klacht haar beklag over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Maandag raakte bekend dat de Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe voor drie maanden tuchtrechtelijk is geschorst. Sabbe wordt al jaren beschouwd als een van de belangrijkste magistraten van het land. Hij was jarenlang hormonenmagistraat en trad op in tal van zaken rond fraude in de veeteelt en doping in de wielrennerij. In 2007 kwam hij aan het hoofd te staan van het Gentse parket. In 2014 kreeg hij ook de parketten van Dendermonde en Oudenaarde onder zijn hoede.

Naar de aanleiding tot de tuchtmaatregel was het tot hiertoe gissen. Twee gerechtelijke bronnen signaleren onafhankelijk van elkaar dat er gelijktijdig twee raadsheren-onderzoekers zijn aangesteld. Een van hen buigt zich over een klacht met burgerlijke partijstelling van Sabbes persoonlijke chauffeur. Hijzelf leek haar te beschouwen als zijn minnares, zij zag dat anders. Procureurs hebben een dienstwagen met chauffeur. De chauffeur vond de situatie op een gegeven moment niet meer werkbaar en zag geen andere uitkomst dan naar een bekende Gentse advocate te stappen voor een klacht met burgerlijke partijstelling. Hiernaast loopt volgens beide bronnen ook een ander onderzoek waarin sprake is van vermoedens van valsheid in geschrifte in een dossier bij het Antwerpse parket-generaal.

“Wij kunnen enkel bevestigen dat er zowel een straf- als een tuchtrechtelijk onderzoek loopt”, zegt woordvoerder Jan De Clercq van het Gentse parket-generaal. “Ter vrijwaring van dat onderzoek kunnen wij verder geen enkele inhoudelijke mededeling doen.”

Johan Sabbe.Beeld BELGA