Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Indicaties van hersenaandoeningen door Covid-19, ook bij patiënten met lichte symptomen

Indicaties van hersenaandoeningen door Covid-19, ook bij patiënten met lichte symptomen
Beeld Getty Images

Britse neurologen hebben vandaag een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain waarin ze wijzen op mogelijke hersenaandoeningen bij Covid-19-patiënten. De wetenschappers waarschuwen dat de schade nu te vaak onder de radar blijft omdat er nog niet voldoende op wordt getest. 

Een team Britse neurologen stelde een stijging vast in het aantal hersenaandoeningen sinds een maand voor de corona-uitbraak in Groot-Brittannië. Het gaat om een wekelijkse toename van de levensbedreigende ziekte in de hersenen: adem of acute gedissemineerde encefalomyelitis.

Hierop onderzocht het team 43 Britse coronapatiënten die kampen met complicaties gaande van een hersenontsteking tot zenuwbeschadiging of zelfs een beroerte. In meerdere van die gevallen was de neurologische aandoening het eerste en belangrijkste Covid-19-symptoom van de patiënt. Dat wijst erop dat ook patiënten met een milde vorm van het virus ernstige hersenschade kunnen oplopen.

De onderzoekers waarschuwen dat dokters de indicaties van coronagerelateerde hersenaandoeningen nu nog te vaak over het hoofd zien. Volgens hen is mogelijk dat andere gevallen momenteel onopgemerkt blijven omdat de getroffen patiënten vaak te ziek zijn om hersenonderzoek te doen. Bovendien kreunen de ziekenhuizen onder het ongezien hoge aantal patiënten. De focus van het personeel ligt daarom op het herstel van de luchtwegen, vaak zonder tijd te kunnen besteden aan andere symptomen.

Gevolgen lange termijn

Naar aanleiding van deze nieuwe vaststellingen stellen wetenschappers zich vragen over de langetermijneffecten van het virus. Eerder al bleek dat patiënten na hun besmetting nog lange tijd kampen met ademproblemen en vermoeidheid, soms zelfs met aanhoudende spierzwakte of geheugenproblemen. 

De neurologen waarschuwen dat er meer aandacht moet komen voor de hersenschade bij patiënten. Volgens hen riskeren we anders dat subtiele symptomen maandenlang onopgemerkt blijven. In dat geval zal het het pas binnen een paar jaar duidelijk worden dat een deel van de bevolking hersenaandoeningen heeft opgelopen.