Direct naar artikelinhoud
Tweede golf

Besmettingscurve daalt niet meer, maar draaiboek voor lokale lockdowns ligt niet klaar

Experts Steven Van Gucht, Marc Van Ranst, Geert Molenberghs en Herman Goossens.Beeld DM

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land daalt niet meer. Dat baart experts zorgen. Ook al omdat het draaiboek voor lokale lockdowns nog niet klaar blijkt te zijn.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stabiliseert. De laatste zeven dagen werden er gemiddeld 85,1 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. De voorgaande periode van zeven dagen waren dat er 84,9. Alle andere indicatoren – nieuwe ziekenhuisopnames, doden en patiënten op intensieve zorg – blijven wel dalen.

De stabilisering van het aantal nieuwe gevallen baart microbioloog Herman Goossens (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) zorgen. “Ik heb al langer de indruk dat een aantal mensen de maatregelen niet meer ernstig neemt, zeker jongeren niet. Dat maakt mij ongerust.” Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zegt 85 nieuwe besmettingen “een zeer hoog cijfer” te vinden. “Want dat is ondanks alle maatregelen en dingen die we kennen over dit virus.”

Continu waakzaam

Viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano nuanceert. “Ik maak me nog geen zorgen. Het is wel een belangrijk signaal dat het virus er nog is en we continu waakzaam moeten blijven. Al blijven onze cijfers op zich wel laag, zeker als je vergelijkt op Europees niveau.” Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) is het nu belangrijk om de evolutie in de gaten te houden. “Het aantal nieuwe besmettingen mag niet beginnen stijgen. Als dat wel gebeurt, moeten we ons afvragen waar de stijging plaatsvindt zodat we lokale maatregelen kunnen nemen. En dat moet goed geregeld worden. Zo'n draaiboek moet klaarliggen.”

In tegenstelling tot de regels over een gedwongen quarantaine voor terugkerende reizigers uit risicogebieden – de regering presenteerde die woensdag – liggen er nog geen draaiboeken klaar voor lokale lockdowns. Volgens verschillende bronnen vindt daar nog overleg over plaats tussen het crisiscentrum, lokale besturen, gouverneurs, regionale besturen en het federale niveau.

Continu waakzaam
Beeld Wouter Van Vooren

“Als dat nodig zou zijn, kunnen we wel al maatregelen nemen”, zegt Van Gucht. “Het is nu vooral zaak om afspraken te maken over hoe we communiceren en wat de trigger zal zijn voor lokale maatregelen. We willen vermijden dat bepaalde gemeenten vroeger maatregelen nemen dan andere. Zoiets moet gecoördineerd gebeuren.”

Lokale broeihaarden

De GEES, de adviesgroep die mee de exitstrategie bepaalt, omschreef zulke lokale maatregelen in haar rapporten als de tweede verdedigingslinie tegen een heropflakkering van het coronavirus. Een tweede golf zal immers wellicht leiden tot lokale broeihaarden. De eerste verdedigingslinie is het contactopsporingsonderzoek.

Voorlopig lijkt de eerste linie dus stand te houden. De stabilisatie van de cijfers kan op dit moment niet gelinkt worden aan een concrete broeihaard. “Al zien we wel dat Wevelgem eruit springt”, zegt Van Gucht. “Daar werden de laatste zeven dagen negentien nieuwe besmettingen vastgesteld.” Het leidt tot verhoogde aandacht in de gemeente, al is er voorlopig geen nood aan bijkomende lokale maatregelen, laat staan een plaatselijke lockdown.