Paracommando's tijdens een militaire oefening in Marche-les-Dames.
Volledig scherm
Paracommando's tijdens een militaire oefening in Marche-les-Dames. © BELGA

Brutaal geweld en onverantwoorde opdrachten: para-rekruten mishandeld tijdens opleiding

In het trainingscentrum van de Belgische paracommando's in Marche-les-Dames (Namen) zijn rekruten regelmatig mishandeld door hun instructeurs. Dat zeggen drie paracommando's en een oud-paracommando anoniem aan De Morgen. Het gaat van onverantwoorde opdrachten tot brutaal en zinloos geweld.

31 reacties

  • Wim De Brauwer

    4 jaar geleden
    Verschil met vroeger en nu was dat het vroeger mannen waren die nog iets konden hebben en we nu met een playstation generatie zitten die denken dat soldaatje spelen.is hetzelfde is als.op hun.console. Daarom dat we van dappere galiers naar bange pussys geevolueerd zijn
  • Carla Van Geel

    4 jaar geleden
    Er is een groot verschil tussen een strenge of harde opleiding en vernederingen..slagen..enz. Een para is iemand om naar op te zien en hoe kan die zich dan waardevol inzetten als het zelfrespect aangetast wordt door instructeurs!
  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    4 jaar geleden
    Het enige dat ik me herinner van mijn legerdienst aldaar, dat zijn brullende onderofficieren, meer niet. Gelukkig dat we eenmaal op de rotsen, in het vleigtuig, onder de ballon, of in boten, of op dropping kwamen, dat we dat gebrul niet meer moesten aanhoren. Voor de rest: mooie ervaring, veel geleerd, veel sport, veel reizen. Zelfs het feit dat het 15 maand duurde hadden we daar geen probleem mee.
  • HUGO Wils

    4 jaar geleden
    Van diegenen die hier commentaar geven hebben een uniform gedragen,laat staan onderrichter geweest?Mr Van Kerkhoven,in 1988 was ik ook gedetacheerd te Elsenborn bij de KMS als instructeur en had dit niet gevraagd.Ik werd zeker niet naar daar gestuurd omdat men mij liever kwijt dan rijk was.Ik was streng,rechtvaardig en deed de collectieve (lijf)straffen van de leerlingen mee.Nadien kreeg ik van het hoofd van DI KMS felicitaties die in mijn persoonlijk dossier terechtkwamen.
  • jimmy hendrickx

    4 jaar geleden
    Dat rekruten moet gedrild worden is één ding, maar dat hun oversten diepgaande educatie moeten hebben omtrent gedragspsychologie met name zichzelf te kunnen oriënteren in een machthebbende positie. Politiekers, en politie zouden hierin ook een vorming moeten krijgen, gans hun carrière door immers. Dit is een zwaar mankement van onze instanties.