Zoveel gaat het stinkende mestincident in Glabbeek kosten

© VTM/vrs

© VTM

© vrs

© vrs

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een loonwerker spoot drie weken geleden varkensmest tegen gevels en op grafstenen in Glabbeek. En dat blijft niet zonder gevolgen: een eerste raming van de kosten komt nu al snel uit boven de 30.000 euro. Acht gevels moeten worden gereinigd en ook de factuur van de opruim is voor de verzekering.

RAF VANMECHELEN

Het staat nu al vast dat een van de meest merkwaardige verhalen van het jaar zich drie weken geleden in Glabbeek afspeelde. Loonwerker Jan Vanhove uit Herselt haalde een nieuwe lading varkensbeer op bij een boer in Glabbeek en dan liep het mis. Door een technisch defect aan de beerwagen spoot het stinkende goedje tegen de gevels van de woningen en werden er zelfs grafstenen besmeurd.

De gemeente Glabbeek schuift de factuur van de opkuis nu door naar de verzekering van de schuldige lonwerker. “Iemand moet de rekening betalen en dat zijn wij alvast niet”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). "De schoonmaak heeft gigantisch veel geld gekost. De brandweerlui hebben urenlang gevels en straten proper gespoten en onze technische dienst werd eveneens ingezet. Dan zijn er nog enkele graven die blijvend beschadigd zijn door de spatten en het oude oorlogsmonument moet gerestaureerd worden."

Die kosten raamt de burgemeester op 10.000 euro. Daarnaast zijn er nog de getroffen huizen. “Heel wat huizen hebben geen blijvende schade, maar ik heb weet van acht gezinnen die een schadeclaim hebben ingediend. De mest trok in de gevels en die moeten nu door firma's gereinigd worden”, zegt Reekmans.

Ingebrande mest

In de offerte die ‘slachtoffer’ Liesbet Tuyls ontving om haar gevel te reinigen, wordt het bedrag geraamd op zo'n 3.800 euro exclusief btw. Nog zeven andere eigenaars hebben offertes klaarliggen die wachten op de expert van de verzekering van de loonwerker. Een totaalbedrag dat al snel boven de twintigduizend euro zal oplopen.

“Nu blijkt dat er dakplaten van het bijgebouw beschadigd zijn. Omdat we er niet snel bij geraakten om ze af te spuiten, zijn de spatten er ingebrand. Het is afwachten of die moeten vervangen worden”, zegt Liesbet.

   
           
   
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen