Crevits: ‘Vlaamse steun aan FNG (Brantano) in huidige context uitgesloten’

Er is vanuit de noodlijdende modegroep FNG geen formele vraag voor bijkomende Vlaamse steun. En mocht die er komen, dan is het bij de huidige stand van zaken zeer onwaarschijnlijk dat de Vlaamse regering met geld over de brug komt, zo laat minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) uitschijnen.

De vragen rond mogelijk mismanagement bij beursgenoteerde modegroep FNG nemen toe nadat beurswaakhond FSMA het dossier ernstig genoeg vond om naar het gerecht door te spelen. Vlaanderen staat voor ruim 30 miljoen euro blootgesteld aan FNG, na beleggingen in de modegroep door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en via waarborgen toegekend door het publiek-private vehikel Gigarant.

Zal de Vlaamse regering FNG – of onderdelen zoals schoenenketen Brantano – bijkomende steun verlenen, om een sociaal bloedbad te vermijden? ‘Wij staan als Vlaamse regering niet te springen om in deze context financiële steun aan te bieden, in welke zin dan ook’, antwoordde Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits donderdag in de parlementaire commissie Economie.

Ze zegt steun ‘niet a priori uit te sluiten, maar is bijzonder, bijzonder behoedzaam’. De vraag stelt zich voorlopig niet. De nieuwe CEO ad interim van FNG Paul Lembrechts heeft immers geen formele aanvraag ingediend, al bevestigde Crevits wel dat er gesprekken aan de gang zijn.

Brantano
Brantano. – Wikimedia

Lernout & Hauspie

Zonder bijkomende transparantie over de boekhouding sluit de minister extra steun in elk geval uit. ‘Eerst moet er klaarheid komen over het zware verlies van 2019. Daarnaast moeten we bekijken of steun aan FNG überhaupt wel kan volgens de Europese staatssteunregels.’

Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) vindt het een goede zaak dat er naar alle waarschijnlijkheid geen extra steun vanuit PMV in de richting van FNG zal gaan. ‘Extra steun voor een bedrijf dat het onderwerp is van een gerechtelijk onderzoek en dat al zoveel miljoenen Vlaams belastinggeld heeft gekregen: dat valt niet te rechtvaardigen.’

Audit

Crevits noemde FNG ‘een pijnlijk dossier, niet in het minst voor de honderden mensen wiens job op het spel staat.’ Caroline Gennez, parlementslid voor SP.A, ging nog een stap verder: ‘De letters FNG roepen veel reminiscenties op aan L&H.’ Daarmee verwijst ze naar het boekhoudgesjoemel bij spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie twintig jaar geleden.

Crevits roept PMV op om een audit uit te voeren naar de eerdere investeringsbeslissingen rond FNG. Of het auditcomité van PMV, dan wel een externe partij die doorlichting moet uitvoeren, moet PMV zelf uitmaken, voegde ze eraan toe.

Dat PMV’s participatie in FNG liep via het TINA-fonds, op papier bestemd voor innovatieve en technologisch vooruitstrevende bedrijven uit de industrie, roept bij verscheidene parlementsleden alvast vragen op. ‘Wat was er dan zo innoverend en transformerend aan FNG?’, klinkt het.

Vande Reyde: ‘We zullen er in de toekomst meer nauwgezet op moeten toezien dat we investeren in bedrijven die veel potentieel hebben voor onze economie en die financieel goed beheerd worden. Dat is niet meer dan fair tegenover alle andere Vlaamse ondernemers die meestal niet van zo’n genereuze steun kunnen genieten.’

Ultimatum vakbonden

De vakbonden bij modegroep FNG eisen intussen dat Lembrechts tegen vrijdagavond ‘een voorstel voor sociaal overleg formuleert voor alle FNG-werknemers’. Ook eisen ze het onmiddellijke vertrek van de drie stichters, ex-CEO Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke (ook even tijdelijk CEO), uit al hun overblijvende bestuursmandaten.

De stichters van FNG in betere tijden: Anja Maes, Manu Bracke en Dieter Penninckx – foto FNG
Meer