Direct naar artikelinhoud
CoronaVaccin

Virologen KU Leuven vinden vaccin dat hamsters beschermt tegen coronavirus

Virologen van het Rega Instituut aan de KU Leuven hebben een kandidaat-vaccin ontwikkeld dat hamsters beschermt tegen infectie met het coronavirus SARS-CoV-2.Beeld KU Leuven

Virologen van het Rega Instituut (KU Leuven) vonden een vaccin dat hamsters beschermt tegen het coronavirus. Ze namen het gelekoortsvaccin als basis. In de winter worden klinische studies opgestart.

Uit acht prototypevaccins destilleerde het team van professor Johan Neyts en Kai Dallmeier van het Rega Instituut van de KU Leuven één kandidaat die het erg goed doet bij hamsters. Knaagdieren die geen vaccin toegediend kregen en besmet werden met corona via de neus, ontwikkelden een longinfectie die te vergelijken is met Covid-19. 

“Bij de hamsters die het kandidaat-vaccin kregen, zagen we tot wel een half miljoen keer minder virus dan bij de hamsters uit de controlegroepen. De dieren bleven ook gespaard van een longinfectie. De longen van de proefdieren uit de controlegroepen waren daarentegen wel duidelijk aangetast”, legt professor Neyts uit. Bovendien bleek dat zelfs één dosis van het kandidaat-vaccin voldoende was om bescherming te bieden tegen de infectie. Bij meerdere dieren gebeurde dat bovendien al binnen de tien dagen na de vaccinatie.

In het persbericht staat te lezen dat het kandidaat-vaccin gemaakt is op basis van het vaccin tegen gele koorts. In het gelekoortsvaccin werd een stukje van de genetische code van het SARS-CoV-2-virus geplakt. Het team gebruikte dit platform al eerder om kandidaat-vaccins tegen ebola, zika en hondsdolheid te maken.

“Het gelekoortsvaccin heeft zijn effectiviteit al meer dan eens bewezen”, licht Neyts toe. “Het wordt al zo’n tachtig jaar gebruikt en in die periode zijn er al bijna 800 miljoen mensen mee gevaccineerd. Eén dosis van het vaccin resulteert in levenslange bescherming tegen gele koorts. Van de meer dan 160 vaccins die in ontwikkeling zijn tegen Covid-19, zijn wij de enige die gele koorts als basis gebruiken.”

De KU Leuven is in gesprek met productiepartners om het kandidaat-vaccin ook op mensen te testen. “Als alles verder goed blijft lopen, plannen we tegen de winter te beginnen met de eerste klinische studies op mensen”, zegt Kai Dallmeier, die het vaccinteam aanstuurt.